ЕК: България сама решава какво да прави с парите от таксата за руския газ

Комисията е в тесен контакт със засегнатите страни за възможните ефекти от тази мярка

30.10.2023 | 18:01 Редактор: Елеонора Танева
ЕК: България сама решава какво да прави с парите от таксата за руския газ

Европейската комисия взема под внимание наскоро приетата мярка от България, касаеща транзитните такси над вноса на руски газ. Къде ще отидат приходите от транзитните такси е въпрос към българските власти, тъй като това е национална мярка. Това каза говорителят на Европейската комисия Тим Макфий в коментар за решението на България от 14 октомври да увеличи таксите върху транзита на природен газ от Русия.

"Ние сме в тесен контакт с България и други засегнати страни, за да оценим и обсъдим възможните ефекти от тази мярка", добави той.

Макфий уточни дали решението е взето с оглед на общоевропейските санкции срещу Москва.

"По отношение на санкционните политики на ЕС това е нещо, за което сме говорили много пъти в миналото. Санкциите на ЕС се договарят от страните членки. Засега имаме 12 пакета от санкции, които обхващат енергийната област - както въглищно, така и петролно ембарго. Но в момента няма наложени санкции върху вноса на газ. В контекста на нашия план REPOWER EU ние се ангажираме да намалим вноса на всички руски изкопаеми горива възможно най-скоро", уточни говорителят на ЕК, цитиран от БГНЕС.

От 13 октомври е в сила таксата от 20 лв./МВтч. Тя се отнася за вноса и транзита на руско "синьо гориво". 

Решението предизвика бурната реакция на Сърбия и Унгария, които заплашиха България, заявявайки, че няма да оставят без адекватен отговор това "враждебно българско решение".

Снимка: Bloomberg.com