България е на трето място в ЕС с най-евтин бензин - ще скочат ли цените на горивата?

Казусът с "Лукойл" раздели експертните мнения

11.11.2023 | 14:00 Редактор: Вяра Димова

"За" и "против" дерогацията за вноса на руски петрол? Казусът с "Лукойл" раздели експертните мнения в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR.

По думите на енергийния експерт Явор Куюмджиев дерогацията на "Лукойл" е свършила своята работа - смекчила е цените на горивата, а България е на трето място в ЕС с най-евтин бензин.

"Това е дизеловото гориво, вторите най-евтини сме. И в двата случая най-евтина е Малта, но това е по други причини. Тя е малък остров и е отделена от континента. Това са реалните данни. Средната цена на бензина и дизела в България е с около 45 стотинки по-евтин от средната за ЕС", каза Куюмджиев.

Според анализатора Левон Хампарцумян цените на горивата няма да скочат, ако отпадне дерогацията.

"Същите тези хора, които говорят за дерогацията, за 70 стотинки, за левче, много време управляваха и тогава нито бяхме чували за комисионни, нито бяхме чували за данъци и някакви други неща. Част от проблема е, че те нямат вече достъп до това", на мнение е Хампарцумян.

В 49-ото НС остава разделението между управляващите: ГЕРБ-СДС и ДПС, които са за отмяна на дерогацията и "Продължаваме промяната - Демократична България", заедно с опозиционните партии, които искат тя да продължи до края на октомври.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Гошо
преди 5 месеца
До кога простотии? Някой може ли да смята и ако маже да каже колко литра ще си купя в Германия с една заплата и колко тук. На времето вдигнаха цената на бензина с един цент и бяха невъобразими стачки във Франция. Така че такива експерти да го д..... Сигнализирай за неуместен коментар