Делян Пеевски сезира прокуратурата незаконен износ на руски петрол от "Лукойл"

Настоява за извършена цялостна, задълбочена и всеобхватна проверка

11.11.2023 | 09:44 Редактор: Вяра Димова
Делян Пеевски сезира прокуратурата незаконен износ на руски петрол от

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски и народният представител от ГЕРБ Делян Добрев сезира прокуратурата по разследване на Politico за незаконен износ на руски петрол от "Лукойл", съобщиха от пресцентъра на партията. Сигналът е за това, че рафинерията e преработвала и продавала в чужбина, включително и в страните от Европейския съюз (ЕС) горива, които са произведени от руски петрол. 

"Сигналът, адресиран до прокуратурата  и  Държавна агенция "Национална сигурност", е по съвместно разследване на неправителствената организация Global Witness, Центъра за изследване на демокрацията в България и Център за изследване на Енергия и чист въздух, Финландия (CREA), публикувано от изданието Polotico", посочват от ДПС.

В сигнала Делян Пеевски отбелязва особената важност за българското общество на повдигнатите въпроси, оповестени в медийни публикации. Той посочва, че цитираните източници може да съдържат достатъчно данни за търсене на наказателна отговорност от определени лица, ако същите са допуснали заобикаляне на наложените на Русия санкции от страна на ЕС, което е довело до печалби за Русия от порядъка на 1 млрз. евро, с които е финансирана войната в Украйна.

Според разследването само между месеците март и юли 2023 г. рафинерията на "Лукойл" е изнесла по този начин около 3 млн. барела горива, произведени от руски петрол.

В сигнала  Пеевски настоява да бъде извършена цялостна, задълбочена и всеобхватна проверка, при която, ако бъдат установени конкретни лица, извършили нарушение на закона, което е довело до заобикаляне на наложените на Русия санкции от Европейския съюз и до осъществяване на състав на извършено престъпление, да бъдат предприети необходимите действия за защита на обществения интерес и търсене на съответната отговорност.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)