Аферата "Лукойл": ГЕРБ и ДПС работят за прекратяване на дерогацията за руския петрол

Много ми е интересно как точно ЕК ще разследва колко печели Русия, коментира Костадин Костадинов

10.11.2023 | 13:40 Редактор: Елеонора Танева

Напрежение във властта и остри критики към кабинета "Денков" след разкритията на изданието Politico, че "Лукойл" се е възползвал от вратичка в санкциите на Европейския съюз и е изнасял преработен в България петрол за трети страни. 

Различни политически сили в парламента с остри коментари и твърдения - "Лукойл" нарушавал санкциите с помощта на правителството "Денков-Габриел".

След решението на Европейската комисия да започне разследване в България заради аферата на "Лукойл", от ГЕРБ вече подготвят нов законопроект, с който да отнемат дерогацията на компанията. 

"Санкциите ги заобикаля "Лукойл" с активната подкрепа на правителството, сегашния премиер, миналогодишния премиер, както и финансовия министър. Помните, Асен Василев без решение на МС отиде и поиска дерогация. Някой обясни ли ни защо ни е тази дерогация?", попита Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Докато се сипят обвинения към министрите от правителството, от ПП-ДБ не са съгласни с прекратяването на дерогацията. 

"Ние считаме, че сроковете и внезапното прекратяване на дерогацията е неразумен подход предвид това, че идва и зима, и трябва да бъдат подсигурени доставките на горива за населението", заяви депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски.

Новият председателя на парламентарната група на ДПС също коментира казуса.

"Дерогацията на "Лукойл" да се прекрати веднага. Трябва да има съгласие по тази тема. В противен случай партиите, които не го подкрепят, са про-Путин партии", каза Делян Пеевски.

От опозицията пък защитават дерогацията, но и настояват да има наказани, ако се докаже, че "Лукойл" е защитавала чужди интереси. 

А според "Възраждане" по темата остават много въпросителни.

"Много ми е интересно как точно ЕК ще разследва колко печели Русия. Това би трябвало да дойде като информация от руската страна, което няма как да бъде направено, най-малкото заради враждебните отношения между ЕС и Русия", заяви лидерът на "Възраждане Костадин Костадинов.

И въпреки че отношенията в (не)коалицията засега са стабилни, на въпрос дали дерогацията може да счупи сглобката Делян Добрев отговори лаконично: "Дай Боже".

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: БГНЕС