България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кой подкопава демокрацията и заприличват ли на сапунен сериал отношенията в сглобката?

Очаква се сериозно популистко залитане към гласуването на бюджета, коментираха проф. Румяна Коларова и Добромир Живков

13.11.2023 | 09:11 Редактор: Толя Стоянова

Среща след среща, анализ след анализ, Националният съвет на ГЕРБ реши - "сглобката" остава.

"Няма договореност по самата управленска програма. Бюджет без управленска програма няма", заяви политологът проф. Румяна Коларова в студиото на "България сутрин".

"Всички тези критики, които отправя г-н Борисов, имат за цел да регулират този общ път, по който вървят двете политически сили. Не виждаме механизъм, по който да се взимат решенията. Най-лошото, което може да ни очаква, е едно много сериозно популистко залитане към гласуването на бюджета. Партиите трябва да седнат и да говорят за стратегически добър план", каза социологът Добромир Живков.

По думите на проф. Коларова се очертават два аспекта - първият е прозрачността - публичното договаряне, а вторият - популистките залитания.

"Публичност в парламента е и обсъждането в комисия. Важно е да се откажат от своите популистки залитания. Те могат да бъдат и публични, и прикрити - защити на групови интереси, които дори не стават под натиск на съответната група", добави проф. Коларова.

На въпрос дали е време партньорите в управлението до подпишат споразумение, Живков отговори, че това е принципен механизъм - тези решения да са видими и прозрачни.

"Защо трябва да сваляме българската политика до ниво лични взаимоотношения, в които ще се заплашваме? Прилича на сапунен сериал. Институционалността трябва да се стреми да връща доверието към политическите партии. Подкопава се българската демокрация. Все още могат да седнат и да подпишат", категоричен е Живков.

Според проф. Коларова, "Демократична България" от самото начало се държи на дистанция от реалната изпълнителна власт, докато "Продължаваме промяната" искат да бъдат във властта. По думите ѝ Асен Василев е най-големият компромис, който ГЕРБ е направил.

"Идеята на играта с ДПС е натиск върху ПП с надеждата, че "Демократична България" ще се присъедини и ще упражни натиск върху коалиционния си партньор. Делят Пеевски се явява и като говорител на ГЕРБ", добави проф. Коларова.

"Когато г-н Борисов започне да поддържа устойчиво една политическа линия, скоро я виждаме и като нагласи в електората на ГЕРБ. При ПП-ДБ имаше усещането, че по-трудно ще бъде преглътната "сглобката", но вече се приема. ГЕРБ се борят да разширят на ниво министри своето представителство в кабинета", каза още Живков пред Bulgaria ON AIR.

"Ще има преразпределяне на електората вътре. Ако се стигне до смяна на баланса в кабинета, това ще отразява баланса вътре в електората", смята проф. Коларова.  

Запитан какви коалиции да очакваме в Общинския съвет, Живков отговори, че с известни съмнения е слушал заявките на новоизбрания кмет на столицата Васил Терзиев как няма да има "сглобка". Според социолога е неизбежно да се привлекат ГЕРБ и ПП-ДБ и на местно ниво. Той прогнозира, че БСП ще бъде отново в опозиция.

Гледайте целия разговор във видеото.