България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Отлив на гласове от ГЕРБ към Терзиев, Григорова изпреварила Хекимян с посланията си

По-трудно ще върнем доверието си към процеса, по който се излъчва власт, смята Яница Петкова от "Галъп"

30.10.2023 | 07:55 Редактор: Тодор Петров

Социологът от "Галъп Интернешънъл Болкан" Яница Петкова коментира резултатите от местните избори. Тя отчете, че ще видим балотаж в доста от големите градове, които дълго време бяха управлявани от една партия. 

"Когато изборите бяха машинни, чакахме до 17-18 ч. официални данни. Сега няма да е до ранния следобед. Ако на балотаж ще има пак машина, това не е добра идея. С отказа от машините непосредствено преди изборите не е наказана само една партия, макар че на нея се обръща внимание. По-трудно ще върнем доверието си към процеса, по който се излъчва власт", обясни Петкова в студиото на "България сутрин".

От данните на "Галъп" в София прави впечатление, че по-високо образованите гласоподаватели са отишли да гласуват масово. Излезли са да гласуват и доста млади хора. 

"Забелязва се в резултатите, че има отлив от твърдия електорат на ГЕРБ в столицата в посока Васил Терзиев. Антон Хекимян не успя да натрупа инерция и да бъде припознат от избирателите на ГЕРБ - част от тях останаха вкъщи, други припознаха друг кандидат", посочи още Петкова пред Bulgaria ON AIR

Според нея успехът на Ваня Григорова да стигне до балотаж в София може да се определи като победа. Изпреварила е Хекимян с постоянство в посланията, смята гостът.

"Със задоволство наблюдавах, че няма остри сблъсъци и черна кампания, но в същото време нямаше силни идеи, които хората да припознаят, което доведе до преливане към Ваня Григорова. Силна е в публичното пространство, а личността привлича. Вотът в общинските съвети не съвпада с този за личностите за кмет на територията на общината. В София подкрепата за БСП не съвпада с тази за Григорова", заяви още Петкова.

Гледайте целия разговор във видеото.