Равносметката от изборите за кметове: Повечето големи градове отиват на балотаж

В Бургас, Перник, Стара Загора, Кърджали, Враца и Ямбол има категорични победители

30.10.2023 | 07:05 Редактор: Вяра Димова
Равносметката от изборите за кметове: Повечето големи градове отиват на балотаж

Балотажи в София и в по-големите градове на страната. На втория тур на местния вот в столицата ще се изправят Васил Терзиев и Ваня Григорова. Според резултатите Терзиев взима малко над 30% от гласовете, докато Григорова получава близо 23% от вота на столичани.

На третата позиция в изборите остана Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС, който успя да вземе малко над 17 на сто от гласовете. Изборният ден в София приключи с избирателна активност от 35%.

В Пловдив на втори тур отиват кандидатът на ГЕРБ-СДС Костадин Димитров и Ивайло Старибратов от "Продължаваме промяната - Демократична България". Във Варна на първия тур малка преднина получи Иван Портних от ГЕРБ. На балотажа той ще се изправи срещу Благомир Коцев от "Продължаваме промяната - Демократична България".

В Русе след първия тур води Пенчо Милков от "БСП за България". Той ще се състезава на втория тур с Иван Иванов от ГЕРБ. В Благоевград балотажът е между Илко Стоянов и Методи Байкушев.

В Плевен се очакват окончателните резултати - на втори тур най-вероятно ще се борят Валентин Христов от ГЕРБ и независимият Георг Спартански. Трети с малка разлика е независимият Чавдар Попов.

След първия тур кметове имат - Бургас в лицето на Димитър Николов, който печели пети мандат, и Перник, където категорична победа постигна досегашният кмет Станислав Владимиров. Живко Тодоров от ГЕРБ спечели Стара Загора.

В Кърджали също няма да има балотаж - там кандидатът на ДПС Ерол Мюмюн събра повечето от половината гласове. Враца и Ямбол също имат избрани кметове на първия тур - съответно Калин Каменов и Валентин Ревански.

Габрово, Добрич, Ямбол и София - област са обработили 100% от своите протоколи. Най-бавно тече обработката на протоколите в София, където към 06:00 ч. по-малко от 20% са обработени.

В някои градове битката за кмет се реши още на първи тур. Това са Враца, Кърджали, Перник и Търговище.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)