България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бонус за потребителите в ЕС: По-дълъг живот на устройствата и безплатен ремонт след гаранцията

Производителите трябва да осигуряват актуализации на всички умни устройва, посочи Габриела Руменова

27.10.2023 | 09:17 Редактор: Тодор Петров

Фирмите ще бъдат задължени да предлагат безплатна поправка и извън законовия гаранционен срок. Това е позицията на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите в Европейския парламент в Брюксел.

"Тази стъпка ще доведе до ползи за нас като потребители. Очаква се устройствата да станат по-устойчиви във времето, да има по-дълга гаранция и по-гъвкави начини за решaване на казусите, когато си закупим дефектна стока. Увеличава се обхватът на възможностите да искаме обезщетение. Правилата ще важат за почти всички продукти, предстоят преговори с отделните държави в ЕС за изчистване на текстовете", обясни Габриела Руменова от платформата "Ние потребителите" пред Bulgaria ON AIR.

По настоящите правила предявяваме рекламация и можем да посочим дали искаме безплатен ремонт или замяна на стоката. Търговецът се произнася как ще удовлетвори искането в зависимост от установения ефект. Докато при новите правила задължително търговецът ще трябва да ни предложи безплатен ремонт, независимо дали е по-скъп от замяната. Това се случва с уговорката, че безплатният ремонт може да отпадне, когато този начин за решаване на казуса не е приемлив за потребителя.

За смарт устройствата производителите ще имат специално вменени задължения, стана ясно от думите на Руменова в "България сутрин"

"Ще трябва да осигуряват актуализации на всички умни устройва, за да можем да ги ползваме достатъчно дълго във времето и да работят изправно. От всички тези умни устройства може да изтекат лични данни, което да доведе до сериозни щети. Потребителите трябва да бъдат допълнително защитени чрез вменяване на отговорност на производителите. Обезщетенията ще стават през съда", заяви гостът в студиото.

Руменова обърна внимание, че и самите ние трябва да вземем мерки - да ограничим достъпа на децата и да изнесем от помещението всичко, което не искаме да попадне в обхвата на евентуално заснемане. 

Фирмите ще бъдат задължени да дават на потребителите оборотни стоки, докато текат ремонтите на техните устройства.

Гледайте целия разговор във видеото. 


2
0 rate up comment rate down comment 1
Наблюдател
преди 5 месеца
Тези правила ще доведат до скок в цените на устройствата, свиване на асортимента и опит на производителите да ни принуждават още по-агресивно сами да подновяваме устройства - обикновено с натоварващите ъпдейти. От друга страна ще намалее драстично изхвърлянето и замърсяването на околната среда. Вероятно някои неевропейски производители ще пострадат заради условието за ремонти. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 5 месеца
А кога ще се направи нещо за безумното следене? Сигнализирай за неуместен коментар