България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: Нереално е 2033 г. да заработи 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй", решението е рисково

Силен е изразът, че проектът е уникален, единствен разчита на пасивни системи за безопасност, каза проф. Георги Касчиев

26.10.2023 | 09:00 Редактор: Вяра Димова

Държавата обяви, че започва строителството на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Премиерът академик Николай Денков допълни, че избраната технология за 7-и и 8-и реактор е уникална в света.

"Процедурата България разделя на два етапа. Първо взема решение, което дава възможност да се проведат предварителни дейности. Със следващото решение правителството трябва да докаже, че е изпълнило приоритета за осигуряването на безопасността преди всичко. Членът казва, че трябва да се организира обществено осъждане, за което министър трябва да публикува месец по-рано докладите. Такова обсъждане беше направено за "Белене". Нямаме публикувани нито доклада на министъра, нито стенограма от заседанието, нито решението от МС. Не знаем дали тези оценки са били направени", обясни експертът по ядрена енергетика проф. Георги Касчиев в студиото на "България сутрин".

Вече е ясно, че няма да се прави търг по избор на технология, а ще се приложи технологията AP 1000 на компанията Westinghouse, посочи проф. Касчиев.

"Силен е изразът, че проектът е уникален. Той е единственият в света, който изцяло разчита на пасивни системи за безопасност. Пасивни са тези, които се държат на естествени сили. Това опростява самия дизайн на проекта, но всички други конструктори на реакторни установки смятат комбинацията пасивни и активни системи за безопасност за по-надеждни. От този реактор има само четири, които са направени в Китай, средното строителство е 9 години", каза експертът пред Bulgaria ON AIR.

У нас построяването ще струва около 6-7 млрд. долара на реактор, което трудно може да се приеме, смята проф. Касчиев.

"Westinghouse предоставя само технологията, т.е. проекта и оборудването. Под въпрос е кой ще го изгражда. У нас няма такива компании, ще се наложи да се търсят външни изпълнители, вероятно от САЩ или Китай. Смела и нереална е датата 2033 г. да заработи единият блок. Тези 500 млн. лв. са за началните дейности. Това решение е под риск, ако някой се обърне към съда и той каже, че е незаконосъобразен, тогава някой ще отговаря защо тези средства за изхарчени", подчерта експертът.

Гледайте целия разговор във видеото.