България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Лисички с награда за дългогодишна дейност и принос в развитието на медицината

Малките пациенти са предизвикателство, най-голямото отличие е доверието, каза педиатърът

20.10.2023 | 09:35 Редактор: Вяра Димова

За пореден път бяха връчени отличията на церемонията "Лекар на годината". Наградата за най-дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност получи доц. Калин Лисички

"Наградата е признание не само за мен, а и за българските педиатри. Педиатрията за толкова години работа е малко неглижирана. Винаги е битувало мнението, че малки пациенти означава малки проблеми", каза доц. Лисички в студиото на "България сутрин".

Независимо от наградата, отговорността остава, подчерта педиатърът. Той обясни и какви са проблемите, свързани с малките пациенти. 

"Най-голямото предизвикателство е, че винаги сме от обратната страна на гоблена. Там картината не е като на лицето. Колкото по-малко е детето, толкова по-отдалечен е този гоблен и картината е по-лоша. Нужни са много повече усилия, знания, любов", коментира лекарят пред Bulgaria ON AIR.

Педиатърът посочи, че най-голямата награда за него е доверието на детето и доверието на майката

"Желаещите да специализират "Педиатрия" не са много. Голяма е отговорността, а заплащането е ниско. Имам петима специализанти в момента, прекрасни момичета. Работят с хъс. В нашата болница са осигурени прилични заплати за специализантите. Осигурявам им разнообразна патология. На трето място е доброто отношение", сподели доц. Лисички.

По думите му повикванията на телефона му наброяват около 40 за часовете преди обяд. "Посвещението в професията е най-важно, знанията също", добави педиатърът.

Гледайте целия разговор във видеото.