Радев: Професионалното развитие на младите лекари трябва да е сред приоритетите в здравеопазването

Държавният глава участва в церемонията по връчване на наградите "Лекар на годината"

19.10.2023 | 22:30 Редактор: Толя Стоянова
Радев: Професионалното развитие на младите лекари трябва да е сред приоритетите в здравеопазването

"Професионалното развитие и реализация на младите български лекари тук, в България, трябва да е сред приоритетите при управлението на системата на здравеопазването", заяви президентът Румен Радев на тържествената церемония, на която в Деня на българския лекар – 19 октомври, бяха връчени наградите на Български лекарски съюз за принос в медицината: "Лекар на годината – 2023".

В приветствието си държавният глава изрази дълбоката си признателност към професионализма и всеотдайността на българските лекари, които, по думите му, са посветили живота си на най-сложната област на човешкото познание – медицината, в която са заложени най-висшите хуманни ценности и безпределната вяра в човека и доброто. "Признание заслужава всеки български лекар, който е спасил живот и е върнал надеждата за здраве", посочи Румен Радев.

"В системата на здравеопазването у нас трябва да се засилят политиките, насочени към превенция и профилактика на хората", изтъкна президентът и призова българската медицинска общност да работи все по-активно за ускоряване на процеса на трансформация на модела на българското здравеопазване, така че то да бъде максимално достъпно и качествено. Държавният глава посочи, че средствата, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, трябва да бъдат получени и разходвани по възможно най-добрия начин – за нови технологии, нова апаратура, за по-бърза и качествена медицинска помощ.

По време на церемонията президентът Радев връчи отличията на младите лекари в категорията "Ти си нашето бъдеще" и се обърна към тях с думите: "Може да лекувате навсякъде по света, но когато лекувате тук, където са корените ви, вашата дейност има много по-голяма добавена стойност. Пожелавам ви да бъдете лекари в България".

Държавният глава участва в тържествената церемония заедно със съпругата си Десислава Радева. 

Снимка: Прессекретариат на президента