Песимист и оптимист: Радев и Денков в задочен спор за цените на тока и "Лукойл"

Механизмите защитават потребителите, увери премиерът

19.10.2023 | 13:34 Редактор: Елеонора Танева

Пореден ден на напрежение и задочен остър диалог между президент и премиер. Поводът - държавният глава наложи вето на Закона за енергетиката в частта му за либерализацията на пазара на ток. 

Президентът прикани депутатите внимателно да преценят параметрите на реформата, както и какви последици би имало от нея. 

"Стандартът на живот на мнозинството от българските граждани остава най-ниският в Европейския съюз, а предвидените промени биха могли още повече да затруднят именно хората, които и без това трудно посрещат базовите си житейски разходи. От друга страна заличаването на фигурата на обществения доставчик и премахването на енергийния микс може да предизвика спиране на производство на електрическа енергия от ТЕЦ "Марица-Изток 2" и ще застраши функционирането на "Мини Марица-Изток" още в средата на следващата година", изрази позиция държавният глава..

Отговор на въпроса ще се скочат ли цените на тока с този закон дойде от премиера Денков. 

"Няма никакъв риск от рязко увеличаване на цените. Механизмите защитават потребителите. Това няма да се случи. Гарантирам го, дали ще се увеличат с 2% - може, но могат и да се намалят съществено. Опозицията плаши хората, надявам се, че президентът не е влязъл в същия коловоз", коментира премиерът.

Денков направи уточнение по темата дали се продава рафинерията "Лукойл-Нефтохим". Асен Василев анонсира, че продажба ще има, вчера обаче от компанията казаха, че такива преговори не се водят. 

"Не става дума за разминаване в информацията. Воденето на преговори е тежка процедура, вероятно още не е стартирала, но че има интерес, има", добави Денков.

Той обясни и че налагането на транзитната такса от 20 лева за мегаватчас за руския газ през България няма да ощетява потребителите, а напротив. 

"С тази такса цената на тръбния газ ще бъде както на течния. Ще има една конкуренция, надявам се. По отношение на риска за доставките, аз не виждам такъв", каза още министър-председателят.

Сърбия и Унгария заплашиха, че повишаването на транзитните такси ще се отрази върху енергийния им пазар.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 1
Иготочи Игобара
преди 6 месеца
Денков е кукла на конци ,каква е тая либерализация на свободния пазар,ако е свободен да иде , който желае ,ане насила задължително и такова изискване ЕС за битовите потребители няма.Денков е лъжец и мошеник ,който след две години няма да е премиер ,но щетите нанесени от вредното му управление ще са непоправими .След като няма да има АЕЦ Белене да направят затвор за такива ,като него и там да лежи пак за сметка на народа! Сигнализирай за неуместен коментар