Данъкът на България върху руския нефт и газови операции възмути Унгария

Това е пореден опит да се подкопае сътрудничество ни с Русия, коментира унгарският външен министър

18.10.2023 | 10:20 Редактор: Елеонора Танева
Данъкът на България върху руския нефт и газови операции възмути Унгария

България е наложила наказателни данъци върху руските нефтени и газови операции, за да ги направи по-малко рентабилни и да принуди тях и европейските им купувачи да търсят други възможности. В петък София въведе акциз в размер на 10 евро за мегаватчас транзитиран руски газ, дни след като наложи 60-процентен данък върху печалбата на руската рафинерия "Лукойл“ на брега на Черно море.

Основната цел на двете мерки е да се изтласкат руснаците от европейския пазар, твърдят официални лица. 

Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто обяви увеличението на данъка върху транзита на газ за "неприемлив закон с неясна основа“. Във видеозапис от енергиен форум в Русия, където той беше единственият министър от ЕС, той нарече това "пореден опит да се подкопае енергийната сигурност на Унгария и енергийното сътрудничество между Унгария и Русия“, уточнява Bloomberg TV Bulgaria.

Българският министър на финансите Асен Василев обясни, че целта не е да се оскъпи газът за потребителите в Унгария и Сърбия, а да се намали рентабилността на доставките на газ през България за "Газпром“.  Той заяви, че правителството е уведомило Брюксел за промените. Служител на ЕС заяви, че Европейската комисия "проучва въпроса".

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com