Няма изгледи за газова криза: В ЕС има рекордни количества природен газ за зимата

Европейските търговци вече търсят алтернативни опции за съхранение

16.10.2023 | 22:30 Редактор: Толя Стоянова
Няма изгледи за газова криза: В ЕС има рекордни количества природен газ за зимата

Страните от ЕС са нагнетили рекордни количества природен газ, показва статистиката на Gas Infrastructure Europe (GIE) - към 14 октомври газохранилищата в общността са пълни до 97,9% от капацитета си. Това означава, че ЕС има на разположение към 105 млрд. куб. метра газ за зимата. Европейските търговци вече търсят алтернативни опции за съхранение на газа, за да се възползват максимално от разликата в цената сега и за зимните месеци. Една от опциите се оказа Украйна - страната има огромни газохранилища, разположени най-вече в западните части, тоест далеч от фронтовата линия. 

През 2022 година Киев започна да нагнетява газ едва в началото на септември, но сега газохранилищата са пълни до почти 40%. По данни на правителството в резерв са 15,5 млрд. куб. метра газ и 1,2 млн. тона въглища. В страната заявиха, че тази зима ще се опитат да изкарат на собствен добив и резервите, които са нагнетили.

Данните показват, че заради топлото време в началото на октомври нито една държава в момента не черпи от резервите си, а нагнетяването продължава. Данните за България са, че газохранилището "Чирен" е пълно до 97,2% от капацитета си.

След тежките месеци в началото на 2022 година Европейската комисия промени газовата директива и по регламент страните от ЕС трябва да имат поне 90% пълни газохранилища преди 1 октомври, тоест преди официалното начало на зимния сезон.

През миналата зима общността посрещна сезона с над 90% пълни газохранилища (около 100 млрд. куб. метра), но пък тя беше необичайно мека и това остави много газ в резерв. Един от основните проблеми в случая е високата цена на газа, тъй като той беше нагнетен през есента на 2022 година, когато цените за кратко достигнаха рекордните 350 евро за мегаватчас.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС