България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Медици настояват за законови промени заради пациентската агресия

Почти всеки втори медик е обект на насилие, алармира председателят на ББА Свилена Димитрова

13.10.2023 | 07:58 Редактор: Искра Ангелова

Българската болнична асоциация обедини здравните организации за общи законодателни промени срещу агресията към медици.

"Случаите на насилие и агресия продължават и се задълбочават. Това беше и мнението на хората, които събрахме на форума, който направихме под шапката на "Best hospitals". Всички стигнахме до извода, че е необходимо да има законодателни промени, които да гарантират, че това, което към днешна дата е порицание на обществото, ще има някаква законодателна санкция. Ако се обърне внимание към всяко едно нарушаване на права в обществото и ситуация, която не отговаря на правилата, които сме създали, няма нищо необичайно, ако това нещо се санкционира", каза председателят на Българската болнична асоциация Свилена Димитрова в студиото на "България сутрин".

Според нея трябва да има гаранция, че законът ще пази медиците повече, отколкото в момента.

"Не може да се очаква, че ако имаме поведение, което е неприемливо към пациент, той ще отвърне към нас с уважение. Лекарите са там, за да помагат. За да не губим доверие, не трябва да прекрачваме граници. И ако медицинските специалисти превишат своите правомощия или са направили грешка - те са обект на много сериозен контрол и санкции. Има най-малко 4 институции, които отговарят за това да направят проверка по случая", допълни Димитрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че обратната хипотеза я няма.

"Единствено санкцията на обществото е да излезем в медиите и да кажем: "Той обиди лекар". А има и реална агресия, не просто вербална. В онлайн порталите нещата са безконтролни, имената на лекари се очернят без абсолютно никакви последици. Това също не е практика в нито една друга държава. Да не забравяме и изкуствения интелект, който ни изиграва много лоша шега, защото хора започват да си мислят, че могат да се лекуват по този начин", заяви председателят на ББА.

По думите ѝ уронването на престижа на редица лекари ще ни доведе до изключително сериозна криза в здравеопазването.

"Почти всеки втори медик е обект на насилие. Личните лекари споделят и проблем, по който трябва да намерим как да го вплетем - те не могат да отказват пациент да бъде техен пациент. На форума беше поставен и този въпрос, беше поставен и въпросът, че се заобикаля системата - неспешни пациенти минават като спешни, за да се заобиколят неплатените здравни вноски", поясни Свилена Димитрова.

Тя е на мнение, че санкцията е едно от нещата, които кара хората да изпълнят задълженията си, но: "Това не е добре подкрепено от примери в здравния сектор. Например, ние имаме санкция за това, че няма да посетим профилактичния си преглед, но тази санкция не мотивира хората да ходят на профилактични прегледи, а и не се налага. Самият факт, че си мислят, че изкуственият интелект може да замени техния лекар, показва, че ние се намираме на едно тревожно ниво".

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.