България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Говорителят на Св. Синод за Руската църква: Изчакваме отговора на патриарх Кирил

Надяваме се храмът да бъде отворен в най-скоро време, каза митрополит Киприан

04.10.2023 | 09:06 Редактор: Вяра Димова

Вече две седмици Руската църква в София остава затворена. Казусът беше обсъден и на заседание на Светия Синод.

"На вчерашното заседание Българската патриаршия подкрепи напълно писмото и действията на българския патриарх в качеството му на Софийски митрополит по отношение на храма-Подворие, носещ името на Свети Николай Мирликийски в София и изпращането на писмото до патриарх Кирил. Светият Синод изрази надежда храмът да бъде отворен в най-скоро време, но това не е от компетенциите и правомощията на Българската православна църква", обясни говорителят на Светия Синод - митрополит Киприан, в ефира на "България сутрин".

Предстоятел на Подворието се назначава от руския патриарх, а свещенослужителите от българска страна - от българския патриарх Неофит, в качеството му на Софийски митрополит, стана ясно още от думите на митрополит Киприан.

"Трябва да се анализират уставите на функционирането на Подворията в София и Москва. Предстои казусът да се разгледа от комисия, след това Светият синод ще може да се изкаже в пълнота", заяви митрополит Киприан пред Bulgaria ON AIR.

По думите му четиримата свещенослужители, предложени от патриарх Неофит, са извършвали дейност и до момента на затварянето на храма.

"Те са подпомагали дейността на свещенослужителите в руското Подворие, носещ името на храма Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Били са назначени от Софийския митрополит в храма "Свети Пантелеймон". Няма никакви пречки тези свещеници да продължат да изпълняват своите свещенослужителски задължения, каквото е нужно, за да се обгрижат православните християни в Руската църква", уточни той.

Ключовете от Руската църква са връчени на посланик Елеонора Митрофанова, отбеляза говорителят на Светия Синод.

"По документи собствеността се води на руското посолство и там трябва да се съдържат нещата, собственост на Руската православна църква и посолство. Надяваме се на разговори от двете страни, за да може да храмът да бъде отворен в най-скоро време", коментира още митрополит Киприан.

Гледайте целия разговор във видеото.