Документите говорят: Bulgaria ON AIR показва черно на бяло историята на Руската църква

Първият е от 1898 г. - Крепостен акт за строителството на бъдещата посолска църква

03.10.2023 | 15:35 Редактор: Елеонора Танева

Без отговор остава, може би най-важният въпрос, свързан с казуса с Руската църква -  на кого е тя, юридически - чия е собствеността. Въпросът беше зададен и от петима депутати и е изпратен на прокуратурата. 

Първият официален документ за собственост на Руската църква e Крепостен акт за строителството на бъдещата посолска църква, издаден от Софийската общинска управа на 7 ноември 1898 г. Близо век по-късно на основание на  крепостния акт, нотариус Иван Дахтеров подписва и нотариалния акт, когато всъщност Руското посолство става собственик на храма "Николай Мирликийски" в центъра на София. Документите са публикувани в книгата "Събития. Хора. Места на паметта - по пътищата на дипломацията". 

Каква е предисторията? Основите на храма са на мястото на разрушената през 1882 г. Сарай джамия. От тогава е и протоколът за безвъзмездно дарение на парцела от Общинската управа на София. По това време имало схизма в Българската Екзархия и руските поданици имали нужда от храм, където да се черкуват, без да нарушават каноните.

Първата копка на строежа е направена през септември 1907 г. Автор на проекта е известният руски архитект Михаил Преображенски. В следващите години в страната пристигат бежанци от Русия, а църквата става център на живота им. Създават се братства, сестрински дружества, младежки и детски групи, които активно се занимават с просветителска, културна и благотворителна дейност.

След възстановяването през 1934 г. на дипломатическите отношения и предават сградата на бившата руска дипломатическа мисия, е повдигнат и въпросът за статута на Руската църква. От 15 септември същата година храмът официално е в ръцете на Българската православна църква. 6 години по-късно от съветска страна е съставен протокол за предаване на църквата на българското правителство за срок от 15 години. 

По време на англо-американските бомбардировки на София през 1944 г. върху храма пада бомба. След ремонт и реставрация, църквата е предадена на архиепископ Серафим. От 1952 г. святото място е седалище и на представителството на Московската Патриаршия в София. 

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.


2
6 rate up comment rate down comment 3
Камен
преди 6 месеца
Годината е 1907 ! Русия с император ! 1917 г. ленин игнорира всякъкви вземания/давания на старият имперски режим. Този крепостен акт е анулиран автоматично ! Още повече, че църквата до 1991 г в русия е опиум за народа и друда религия освен комунистическата НЯМА ! Тази църква няма нишо общо със сесесере, нито с кагебиската империя руфе ! Провокациите на мутрофанова и бг *** НЕ трябва да минат ! НАРОДЕ !!! Ако все още тре има. Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 5
УжасТ
преди 6 месеца
И след всичко написано и показано някой пак се чуди кой е собственик? Собственик е този с крепостния акт, а изглежда от 1952 г., бидейки представителство на РПЦ, юрисдикцията над храма е на РПЦ.Дано нашата църква да не направи някоя глупост, че външни за нея светски лица се опитват да я подхръзнат. Сигнализирай за неуместен коментар