България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Голям интерес към УНСС, ректорът спечели престижна награда с максималното "Отличен 4"

Преди години кандидат-студентите са били 900, сега - 6 400, каза проф. д-р Димитър Димитров

03.10.2023 | 07:52 Редактор: Елеонора Танева

Новата академична година за УНСС започна и с престижно отличие. Ректорът на университета проф. д-р Димитър Димитров получи най-високата оценка от министъра на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков. Учебното заведение е успяло да приложи множество политики към студентите.

"Методиката е въведена преди 3 г. - да има една посока, която университетите да следват, запазвайки автономията. Взаимно университетите и МОН представят проекти за развитие - учебна дейност, студентски политики, международни връзки. Следи се дали има напредък. Предните години не получавах тази оценка, по четирибалната система се прави оценката и най-високата е "отличен 4", поясни ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров в студиото на "България сутрин". 

Наградата има и финансов аспект - ректорът получава 36 000 лв., които се изплащат следващите 12 месеца. 

"Имаше години, в които ректорът си определяше много голяма заплата, с това тази практика е спряна", коментира гостът.

Той посочи като високи постижения привлечените средства по научноизследователски проекти, извършени упражнения в учебната дейност. Със заложените дейности се прави не са толкова революционни, но когато ги има заложени човек си прави годишен план как да ги постигне.

Ректорът каза също, че с всяка година интересът към УНСС се увеличава. Ако преди кандидат-студентите са били 900, то сега са били 6 400. Принос за това, по думите му, има и дигитализацията на процеса по кандидатстване. УНСС предоставя и бакалавърски програми на английски език

Проф. д-р Димитър Димитров коментира пред Bulgaria ON AIR и затварянето на Руската църква. Като експерт по национална сигурност той заяви, че щом се е стигнало до изгонването на служителите, значи наистина има данни. 

"Ако тези хора са работили в тази посока, това е риск за националната сигурност. Добре е службите и тези, които са над тях, да бъдат по-убедителни, за да няма разделение на обществото. Ако има доказан шпионин, никой няма да има нещо против такива мерки", посочи проф. д-р Димитров.

Гледайте целия разговор във видеото.