България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

20% ДДС за заведенията няма да напълни бюджета, неплащане без касова бележка няма да изсветли бизнеса?

Павлин Петров от БАЗ и икономистът Преслав Райков са на мнение, че не това са истинските проблеми

28.09.2023 | 09:13 Редактор: Тодор Петров

ДДС за ресторантите да стане отново 20%. Възроди се и идеята да не си плащаме, ако не получим касова бележка. Това са само част от мерките, които финансовото министерство предложи.

"ДДС-то трябва да се запази 9%. В 24 от 27 добре развити европейски държави ДДС-то е 9%. По този начин те стимулират своя туризъм. Ако се върне на 20%, ние няма да сме конкурентоспособни. Пазарът ни е малък, летният сезон е кратък, около Черно море има война. Добре е да имаме среща с финансовия министър. Това може да го отдадем на политическата неопитност на г-н Асен Василев. Ще отидем с готови разчети и ще говорим с всички", коментира Павлин Петров от Българската асоциация на заведенията в студиото на "България сутрин".

По думите му патентният данък за заведенията е добър вариант. Петров се обяви за дълбоки анализи и разчети кога и къде да се приложи.

"Къде има данни, че това е най-сивият сектор в страната? Не виждаме данни и цифри за това. Не мисля, че в България има проблем с касовите бележки. На мен навсякъде ми дават касова бележка. Занимаваме се с много дребни неща. Какво по-строго от това да ти запечатат обекта, ако не издадеш касова бележка? Принуждават се да излязат в сивата част, защото не могат да си покрият разходите по време на сезона", каза още гостът.

Да се плащат заплатите по банков път е доста екзотично предложение, смята Павлин Петров. 

"В нашата сфера има много служители от трети страни, на които не се дава възможност да си извадят банкова сметка в страната. Не навсякъде е подсигурена инфраструктурата с банкомати. Има населени места, в които няма банкомати", подчерта той.

Икономистът Преслав Райков е на мнение, че сме изпаднал в капана на това как да изтеглим една краткосрочна мярка от паднемията. ДДС ставките трябва да се преразглеждат след добри и дългосрочни анализи. Замъгляването на икономическите данни води до грешни решения, посочи той пред Bulgaria ON AIR.

"Тези мерки трябваше да бъдат изключително кратки и след това да бъдат възстановени на 20%. Подкрепям ДДС ставката в България да бъде намалена, да имаме по-ниски данъци. Тук не може да става въпрос за краткосрочни политики. Не мисля, че връщането само за един сектор от 9 на 20% ще има ефект върху бюджетните приходи", коментира икономистът. 

Райков определи като незначително предложението да не си плащаме сметката, ако не получим касова бележка в даден обект. Важните неща в текущия бюджет и този за 2024 г. остават на заден план, алармира той.

"Подкрепям навсякъде да се издават касови бележки, НАП и подразделенията трябва да си вършат работата. Не мисля, че това нещо ще стимулира изсветляването много. Адресираме не причината за това хората да отидат в сивата част, а опитваме да променим постфактум ефектите. Причините са голяма данъчна тежест, утежнени административни процедури и неефективен контрол", заяви Райков.

По думите му пазарът на труда в следващите години трябва да бъде много гъвкав и либерализиран, тъй като България ще изпитва все по-голям недостиг на работна сила. 

"Пазарът трябва да бъде улеснен да внасяме работна сила за определени сектори и сезони. Това ще балансира и нашия пазар на труда", отбеляза икономистът.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа


4
0 rate up comment rate down comment 0
аман от иксперти
преди 7 месеца
Тоя само по името му се разбира ,че е паун - на руски е павлин.Ако някой си не плаща данъци ,то и останалите ще се възпротивят. Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
GD
преди 7 месеца
Итересно ,защо толкова яростно бранят интересите на кръчмарите.Жертват бюджета, жертват обществения интерес за да се харесат на някаква много малка част от електората ,който им вярва.Ми и аз искам да ми намалят данъците 25-30 процента,защото съм в неравностойно положение спрямо ресторантьорите и нямам възможност да крия доходи! Разни псевдо експерти ни облъчват непрекъснато.Бойко се върти като фурнаджийска лопата според интересите си, аПП то не знаят въобще къде са попаднали-много сме зле Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Сметки за уреждане
преди 7 месеца
То по тая логика никой бизнес няма да напълни хазната. И естествено - всеки иска данъкът да му е 9%, ако може - никакъв. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Проблема с ддс
преди 7 месеца
Е че,се краде и не се плаща данъци от така нареченото ДПС. Сигнализирай за неуместен коментар