България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Туристическите услуги поскъпнаха: Колко трябва да бъде ДДС-то и ще изчезнат ли All inclusive пакетите?

Павлин Косев: В комплекс "Св. Константин и Елена" ще проведем най-голямата туристическа конференция

25.09.2023 | 08:04 Редактор: Михаела Димитрова

ДДС от 9% за заведенията и хотелите остава и след Нова година, но при условие всички обекти да минат на патентен данък. 

"Тази седмица е много специална за туризма на цяла България, защото в четвъртък от 11 часа в комплекс "Св. Константин и Елена" ще проведем най-голямата туристическа конференция и мастър клас за професионалисти в сферата на хотелиерството и ресторантьорството. Ще се дискутират горещи теми", каза председателят на управителния съвет на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев в "България сутрин".

По негови думи през последните години доста се е спекулирало с ДДС-то.

"Не мога да си обясня защо не ползваме добрите европейски практики? В целия ЕС ДДС-то в туризма е на изключително ниски нива. Дълги години в хотелиерството процентът беше 9, толкова много се изговори, че трябва да се уеднакви в ресторантьорството и в хотелиерството. За пореден път го казвам, намаляването на това ДДС не е да се намалят цените към крайните клиенти, а за да може бизнесът да оцелява", каза още Косев пред Bulgaria ON AIR.

"Туристическата услуга е станала изключително скъпа. Толкова години хотелиерството беше на 9%, не виждам какъв е проблемът туризмът да е с еднакво ДДС", допълни той.

Според него всеки един нормален бизнесмен и инвеститор иска да работи и да живее, като си плаща нормално данъците.

"Да се работи на светло е много по-лесно, тепърва държавата ще започне да усеща тази възвращаемост и прозрачност, досега много трудно можеха да се правят анализи и сравнения", посочи Косев.

Запитан защо има желание туризмът все повече да се отказва от предлагането на all inclusive пакети, той обясни: "Последните 2-3 години буквално преобърнаха всички бизнеси, най-вече туризмът беше засегнат. Това лято all inclusive пакети стигнаха до 800 лева на вечер. За да предлагаш качествен all inclusive, цената стана висока."

З

По думите на Павлин Косев са минали годините, когато са ставали съревнования за по-ниска цена.

"Всеки иска да предлага качествен all inclusive, но цената става все по-скъпа. Забелязваме, че туристите в обедните часове все по-малко използват обяда. Не мислим за тотално премахването на услугата, но доста хотелиери се замислят дали да не минат вариант на закуска и вечеря, тъй като цената ще бъде по-достъпна. Тонове с биоотпадъци се изхвърлят и от чиниите на самите туристи. Става въпрос за големи суми пари", каза още Косев.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Гледайте видеото с целия разговор.