Не ни дават касова бележка в ресторанта - не плащаме сметката, предлага проектобюджетът

Друго предложение е заплатите в заведенията да се изплащат само по банков път

29.06.2023 | 18:36 Редактор: Юлиан Христов

С проекта на бюджета се предлага фирмите с над 50 души персонал да плащат заплатите само по банков път, а при ресторантите правилото ще важи за всички, без значение колко служители имат. Друго предложение е клиентът да не плати сметката в ресторанта, ако не получи касов бон.

Николай работи като главен готвач в този ресторант в Бургас вече 10 години и досега си е получавал заплатата на ръка.

"На мен по-удобно ми е да си получавам парите в брой, но това, което разбирам, е че ние няма да имаме избор. Защо ни налагат още допълнителни, аз вече ги приемам като санкции, и нашата професия става все по-неблагоприятна за младите хора", коментира главният готвач Николай Тонев.

От управата на ресторанта казват, че 95% от персонала иска да получава заплатите си на ръка.

"Ние не можем да въведем този начин на плащане, защото самите служители не го желаят, затова ние сме въвели те сами да си избират как да бъдат получени техните заплати, дали в банка, или в брой", коментира офис-мениджърът в ресторанта Росица Долапчиева.

В голяма част от ресторантите по морето работа е сезонна, има текучество на персонала и разчитат на ученици и студенти.

"На ръка е най-добре в брой, така предпочитам аз. По-удобно е като че ли, става на момента, няма такси", смята и сервитьорът Валентин.

Другото предложение в проектобюджета е, ако в ресторанта не ви издадат касова бележка, да си тръгнете без да си платите сметката.

"Това е хубава мярка, но трябва да важи за всеки бизнес. Няма логика да го отнася само един бранш. Като се въвежда, да се въвежда за всички. След като ще борим сивия сектор, най-правилното решение за борбата срещу сивия сектор може би е това, но не само върху едни бизнес. Във всеки бизнес най-вероятно има сив сектор", каза съпредседателят на Българската асоциация на заведенията Павлин Петров.

"Смятаме, че е задължително клиентът трябва да знае какво плаща, а и ще има положителен ефект към нелоялната конкуренция и съответно по-доброто събиране на данъци", смята Росица Долапчиева.

От финансовото министерство твърдят, че това е мярка за "изсветляване на сивата икономика".

"Пак ще има пари под масата, пак ще се намерят вратички. Който иска да е нелоялен, това няма да ги спре", смята Николай Тонев.

От Българската асоциация на заведенията настояват, преди да се приемат предложенията, да се направи среща с бранша, за да се избегне напрежението в сектора.

Вижте повече в репортажа Стиляна Георгиева.