НАП - Бургас: В хазната не са влезли поне 1 млн. лв. укрити данъци от онлайн продажби

Онлайн пазаруването отбелязва бум, онлайн търговците трябва да заплащат дължимите данъци, заявиха от приходната агенция

29.06.2023 | 14:22 Редактор: Елеонора Танева
НАП - Бургас: В хазната не са влезли поне 1 млн. лв. укрити данъци от онлайн продажби

Недекларирани приходи от онлайн търговия за над 10 милиона лева са разкрили само за първите пет месеца на годината ревизорите от НАП - Бургас. Приключените за този период 27 ревизионни производства са установили директна щета за бюджета, надхвърляща един милион лева. За миналата година установените от приходното ведомство в морския град недекларирани приходи от сделки през интернет са за близо 190 милиона лева, като по този начин са били направени опити за неплащане на дължими данъци за около 19 милиона лева. Това съобщи говорителят на приходната агенция в Бургас Христо Узунов.

От НАП - Бургас напомнят, че доходите от онлайн търговия подлежат на облагане и следва да бъдат декларирани. Данъчните уточняват, че онлайн търговията от гледна точка на данъчното законодателство и за целите на облаганетоq не се различава по същество и се приема като продажба на стока или услуга от обикновен стандартен магазин. Освободени от облагане са единствено продажбите на лични вещи, които са закупени за лично ползване, а не с цел да бъдат продадени или да бъдат използвани в производство на други вещи, предназначени за продажба и реализиране на печалба. 

"Онлайн пазаруването отбелязва бум, това е най-динамично и бързо развиващата се сфера, в която се акумулират милиарди обороти, няма как тези процеси да бъдат извън нашия фокус. Следим внимателно сделките през интернет, разполагаме с необходимата информация за извършващите се различни видове плащания, целта ни е приходите да бъдат на светло и онлайн търговците да заплащат дължимите данъци, нищо повече", коментира директорът на Териториалната дирекция на НАП - Бургас Татяна Кънчева, цитирана от БТА.

В един от случаите, докладвани в прокуратурата, при внос на стока от Китай и реализирани продажби на територията на страната, са установени близо 40 000 пратки с наложен платеж за около 800 000 лева приходи без подаване на данъчна декларация и без заплащане на какъвто и да е данък. 

Снимка: pixabay