България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как да разпознаем навреме високия холестерол и да се справим с него?

Кардиологът проф. Арман Постаджиян заяви, че едно лабораторно изследване е достатъчно болестта да бъде засечена

27.09.2023 | 07:43 Редактор: Михаела Кирилова

Всяка година високият холестерол причинява смъртта на 2,6 млн. души по света. Той е сред основните рискови фактори за животозастрашаващите сърдечно-съдови инциденти като инсулт и инфаркт.

"Самото заболяване като развитие никак не е сложно, защото включва ефекта на лошия холестерол върху съдовата стена. Колкото от по-рано и по-дълго имаме високи нива на холестерол, те се отлагат в съдовата стена и причиняват тези сърдечно-съдови събития", каза кардиологът проф. Арман Постаджиян в "България сутрин".

Той поясни, че много хора имат високи нива на лош холестерол и едно лабораторно изследване е достатъчно болестта да бъде засечена. Освен това, заболяването има и своята генетична експозиция. В определени фамилии се срещат мутации, които предизвикват високи нива на холестерол.

Гостът обърна внимание, че е много важно да знаем фамилността си и историята на сърдечно-съдовите инциденти в семейството. При много малка част от хората се виждат кожни изяви, които могат да ни помогнат да ни поставят диагноза. 

"В България и в целия свят закъсняваме с диагностиката. По принцип диагностицираме към 40-годишна възраст, което е твърде късно. Основната идея е максимално рано да обърнем внимание, за да се вземат мерки, а мерките са спазване на диетичен режим и приемане на медикаменти", коментира проф. Постаджиян в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Външни симптоми се срещат рядко, когато е много по-тежко заболяването. Жълтите петна по кожата могат да ни ориентират. Изследването не е ПКК, а специфично биохимично изследване с взимане на кръв", допълни той в края на разговора.

Гледайте видеото с целия разговор.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа