Лечението на вродени заболявания чрез генна терапия става реалност

Технологията за генни модификации CRISPR се развива с главоломни темпове, заяви д-р Любомир Балабански

22.09.2023 | 12:23 Редактор: Толя Стоянова
Лечението на вродени заболявания чрез генна терапия става реалност

Развитието на геномиката в последните десетилетия тласка света все по-близо до персонализираната медицина. Тя противоречи на сегашната парадигма, според която определено лечение или доза лекарства влияе еднакво на всеки човек. Технологията по разчитане на човешкия геном вече е достъпна и тя би позволила на всеки човек да бъде предписван начин на лечение, който е съобразен с уникалните характеристики на неговия организъм. Технологията за генни модификации CRISPR също се развива с главоломни темпове и до месеци се очаква да бъдат завършени клинични изпитвания и да бъдат одобрени първите лечения чрез нея. Това каза доктор Любомир Балабански пред Bloomberg TV Bulgaria.

Доктор Балабански работи в лаборатория, която е специализирана в интерпретацията на геномни данни. Той разказа, че всеки организъм е абсолютно различен както на външен вид, така и на ниво физиология и метаболизъм, което диктува нуждата да се назначава различен подход независимо дали е за лечение или профилактика. Светът на медицината е близо до повратна точка, защото започва да се променя парадигмата, че методите за лечение или профилактика са еднакво ефективни при всички.

Той посочи, че тук е и важната роля на науката геномика, която изучава съвкупността от ДНК на ниво геном, и допълни, че ДНК молекулата е уникален идентификатор на всеки организъм на индивидуално или популационно ниво.

Разчитането на генома може да ни покаже всякаква информация, като до каква степен работи нашата памет, колко добре усвояваме определени хранителни съставки и дори дали един човек е по-припрян и по-спокоен, каза той. Доктор Балабански разказа, че проучване на геномния фонд вече се правят и в много държави по света, включително почти всички европейски, а това може да има огромни последици за човешкото здраве.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС