България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кандидатурата на Хекимян - знак за договорка с ПП-ДБ за разпределяне на големите градове?

Кой има по-големи шансове на изборите - коментар Юлий Павлов и Светлин Тачев

26.09.2023 | 09:30 Редактор: Елеонора Танева

Дългогодишният журналист Антон Хекимян е изборът на ГЕРБ-СДС за кандидат за кмет на София. 

"Въпросът е дали с подобна кандидатура ГЕРБ цели да спечели изборите в София или има договорка в коалицията - Терзиев на ПП-ДБ да е победителят в тази битка. Идва и въпросът дали не използват варианта с публична разпознаваема фигура, която да обхване по-широка периферия", коментира политологът Светлин Тачев в студиото на "България сутрин".

Според него Антон Хекимян и Веселин Терзиев имат равен старт, тъй като и двамата нямат опит в местната власт. Социологът Юлий Павлов обаче е на мнение, че кандидатът за кмет на ПП-ДБ има преднина, защото името му стана известно още през лятото. 

"Предполагам Борисов разчита, че Хекимян е разпознаваема личност. Терзиев се учи вече три месеца, явява се по медии и говори за София, той е по-напреднал в материална за общината. На мести избори в София гласуват около 400 000 души. Дали сега ще бъде така - може да паднем и по-надолу, защото хората бяха отвратени от изборите. Гласуват само твърди ядра. Както показва последното ни проучване, преди да е ясно името на кандидата на ГЕРБ-СДС, на първия тур Васил Терзиев ще излезе с преднина. Не вярвам Хекимян да донесе изненада - гласуват твърдите ядра, за които няма значение кандидатът", заяви Павлов.

Очакванията му са на втория тур да гласуват само онези, които са гласувалите за първите двама и малка част от избирателите на останалите политически сили. 

"Почти сигурно е, че балотажът ще е между Терзиев и Хекимян. Аз не вярвам, че някой може да привлече съществен брой от гласувалите за други кандидати. може би Хекимян ще скъси дистанцията, но трудно ще обърне резултата от първия тур", убеден е социологът.

И двамата гости изразиха подозрение, че може да има договорка между не-коалицията за разпределение на големите областни градове. 

"На някои места ГЕРБ залага на своите ветерани, кметове със силни позиции, които могат да бъдат избрани пак. В София кандидатурата на ГЕРБ е различна от това, което се очакваше да се представи. Партия, която има достатъчно подготвени кадри, които можеха да бъдат издигнати срещу Васил Терзиев, с този си ход доведе до спекулации, че има договорка в самата коалиция, че могат да бъдат разпределени големите градове", каза политологът Светлин Тачев. 

Социологът Юлий Павлов подчерта, че от медията, от която идва Хекимян, са излезли други двама души в политиката - Слави Трифонов и Николай Бареков.

"Разликата е, че направиха собствени политически сили. Тук за пръв път виждаме журналист, който влиза като партиен кандидат. Той самият не е партиен член, но за да станеш кандидат - споделяш вижданията на партията", допълни Павлов.

Социологът очаква, че кандидатът на БСП-Левицата Ваня Григорова би могла да се пребори за третото място в битката за София срещу кандидата на "Възраждане" - Диян Николов.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.


3
1 rate up comment rate down comment 0
Алексей
преди 7 месеца
Цирка почва, ръцете горе Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
КИКОМАН
преди 7 месеца
Тия пък с кого ли не се договориха....а кви ги говореха Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Мария
преди 7 месеца
Е, Терзиев да не би да става???? Моля ви Сигнализирай за неуместен коментар