БСП: Няма как да кажем на гражданите, че машинният вот е надежден

Георги Свиленски заяви, че не са доволни от проведеното изслушване в НС

25.09.2023 | 18:20 Редактор: Михаела Кирилова
БСП: Няма как да кажем на гражданите, че машинният вот е надежден

Не сме доволни от проведеното изслушване. Няма как да кажем на българските граждани, че машинният вот е надежден, тъй като стана ясно, че българската държава е заложник на една частна фирма "Смартматик. Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски, след като в НС бе изслушан министърът на вътрешните работи и председателят на ЦИК по повод машинното гласуване. 

"Стана ясно, че в предишните избори 11 IT експерти към ЦИК са били сменени в последния момент по доклад на ДАНС. Само че не стана ясно, бил ли е един от новите поставени експерти служител на Алексей Петров", обобщи Свиленски. 

Той постави и още един въпрос - защо Алексей Петров се е притеснявал от това да бъде направен одит на машините.

"Надяваме се в оставащите дни и ЦИК, и МВР, и ДАНС да си свършат работата, за да може поне отчасти да обезпечат честността вота на 29 октомври", каза в заключение социалистът.

"Записът на Станислав Цанов взриви обществото и постави много въпроси, на които вие трябва да дадете отговор. Има ли някой в тази държава възможност да манипулира изборите? Противопоставя ли се някой на това да бъдат проверени машините? Вие казахте, че тече проверка на случая, само че ние се свързахме с г-н Цанов и се оказа, че той не знае нито за проверка, нито са иззети записите, нито е разпитан. Та как точно правите тази проверка", обърна се към министъра и Свиленски. 

В своя отговор министър Калин Стоянов призна, че Станислав Цанов не е разпитан и записите на се иззети, но "в скоро време предстои човекът да бъде извикан".

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: Пресцентър/БСП