fallback

Първо шествие с електрически тротинетки у нас, ще се настоява за по-добра инфраструктура

"Немалка част от инцидентите се дължат на липсата на безопасна среда", каза Ивайло Милчев

14.09.2023 | 07:50 Автор: Искра Ангелова

Тази събота ще се проведе първото в България шествие с електрически тротинетки. Събитието е част от европейската седмица на мобилността.

"Шествието е част от европейската седмица за мобилност, което е една инициатива на Европейската комисия от близо 20 години. Целта е да се фокусира вниманието на хората, живеещи в градовете, за използването на екологични средства за придвижване, с цел подобряване на живота и подобряване чистотата на въздуха", каза управителят на фирма за електрически тротинетки Ивайло Милчев в студиото на "България сутрин".

Те ще се съберат в събота пред Центъра за градска мобилност.

"Целта е да засилим фокуса и да покажем няколко неща - първото е, че много хора използват електрически тротинетки, което води до необходимостта от изграждането на една устойчива инфраструктура в градска среда. Тя трябва да бъде ефективна и безопасна, както и да апелираме за повече толерантност и спазване на правилата - нещо, което малко или много е дефицит", допълни Милчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че в шествието ще участват и хора с електрически велосипеди.

"Ние ще минем по различни маршрути, крайната точка е НДК. Ако трябва да се сравним с други европейски градове, крайно недостатъчна е инфраструктурата в София. Хубавото е, че последните години малко или много нещо се прави по въпроса, но недостатъчно. В бъдеще ние ще търсим активна работа със СОС и Комисията по транспорт да се изгради и да се приеме ясна стратегия - нещо, което в момента липсва", подчерта собственикът.

Според него понякога фокусът се изкривява заради инцидентите, които се случват с тротинетките.

"Отбягваме фокуса от инциденти, които се случват с други превозни средства, да кажем с велосипеди, като се фокусираме само върху тротинетките, като нещо ново и модерно. Немалка част от инцидентите се дължат на липсата на безопасна среда, където да се използват. Голяма част в София карат по пътищата заедно с колите, както е разрешено. Разбира се, има и водачи на тротинетки, които не спазват правилата и предизвикват инциденти", поясни Ивайло Милчев.

По думите му хора продължават да се движат с тротинетките си в парковете.

"Това не е начинът да забраняваш, когато нямаш създадена инфраструктура. Толкова са малко местата в София, където се придвижваме безопасно с тротинетки, а едни от тези места са парковете. Но след като ти забранят и тези места, става трудно и предизвикателно. Ще настояваме за зони в парковете за каращите тротинетки", добави управителят на фирма за електрически тротинетки.

Той подчерта, че трябва да има информираност в обществото.

"Има намаляване на възрастовата граница при закупуването на тротинетки, но въпреки това - нашите клиенти са между 25 и 40 години. Това са хора, които виждат ползите от този начин на придвижване, с оглед на задръстванията, ръста на цените на горивата. Последно, когато се изкоментира забраната във Франция, някои хора останаха с впечатление, че тротинетките са изцяло забранени. Но всъщност ставаше въпрос за тротинетките за споделено пътуване, но това не се каза", припомни Милчев.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback