България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Първо шествие с електрически тротинетки у нас, ще се настоява за по-добра инфраструктура

"Немалка част от инцидентите се дължат на липсата на безопасна среда", каза Ивайло Милчев

14.09.2023 | 07:50 Редактор: Искра Ангелова

Тази събота ще се проведе първото в България шествие с електрически тротинетки. Събитието е част от европейската седмица на мобилността.

"Шествието е част от европейската седмица за мобилност, което е една инициатива на Европейската комисия от близо 20 години. Целта е да се фокусира вниманието на хората, живеещи в градовете, за използването на екологични средства за придвижване, с цел подобряване на живота и подобряване чистотата на въздуха", каза управителят на фирма за електрически тротинетки Ивайло Милчев в студиото на "България сутрин".

Те ще се съберат в събота пред Центъра за градска мобилност.

"Целта е да засилим фокуса и да покажем няколко неща - първото е, че много хора използват електрически тротинетки, което води до необходимостта от изграждането на една устойчива инфраструктура в градска среда. Тя трябва да бъде ефективна и безопасна, както и да апелираме за повече толерантност и спазване на правилата - нещо, което малко или много е дефицит", допълни Милчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че в шествието ще участват и хора с електрически велосипеди.

"Ние ще минем по различни маршрути, крайната точка е НДК. Ако трябва да се сравним с други европейски градове, крайно недостатъчна е инфраструктурата в София. Хубавото е, че последните години малко или много нещо се прави по въпроса, но недостатъчно. В бъдеще ние ще търсим активна работа със СОС и Комисията по транспорт да се изгради и да се приеме ясна стратегия - нещо, което в момента липсва", подчерта собственикът.

Според него понякога фокусът се изкривява заради инцидентите, които се случват с тротинетките.

"Отбягваме фокуса от инциденти, които се случват с други превозни средства, да кажем с велосипеди, като се фокусираме само върху тротинетките, като нещо ново и модерно. Немалка част от инцидентите се дължат на липсата на безопасна среда, където да се използват. Голяма част в София карат по пътищата заедно с колите, както е разрешено. Разбира се, има и водачи на тротинетки, които не спазват правилата и предизвикват инциденти", поясни Ивайло Милчев.

По думите му хора продължават да се движат с тротинетките си в парковете.

"Това не е начинът да забраняваш, когато нямаш създадена инфраструктура. Толкова са малко местата в София, където се придвижваме безопасно с тротинетки, а едни от тези места са парковете. Но след като ти забранят и тези места, става трудно и предизвикателно. Ще настояваме за зони в парковете за каращите тротинетки", добави управителят на фирма за електрически тротинетки.

Той подчерта, че трябва да има информираност в обществото.

"Има намаляване на възрастовата граница при закупуването на тротинетки, но въпреки това - нашите клиенти са между 25 и 40 години. Това са хора, които виждат ползите от този начин на придвижване, с оглед на задръстванията, ръста на цените на горивата. Последно, когато се изкоментира забраната във Франция, някои хора останаха с впечатление, че тротинетките са изцяло забранени. Но всъщност ставаше въпрос за тротинетките за споделено пътуване, но това не се каза", припомни Милчев.

Гледайте целия разговор във видеото.


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 7 месеца
...То и с колите и с моторите, и с колелата е така, не знам дали сте забелязали!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
532
преди 7 месеца
Инцидентите се дължат на безумното управление на и без друго опасните возила! Имаше забрана, уви, не се спазва, никой не контролира, нито глобява! :( Сигнализирай за неуместен коментар