Тротинетките вече ще се движат с 5 км/ч в паркове, софиянци са доволни

Новите правила влизат в сила от 1 август

14.07.2023 | 22:33 Редактор: Искра Ангелова

Електрическите тротинетки вече нямат да могат да се движат с повече от 5 км/ч в паркове. А новите правила влизат в сила от 1 август.

Паркове, градски и пешеходни пространства ще бъдат забранена зона за тротинетките. Ограниченията целят по-голяма безопасност за пешеходците.

Десетки са инцидентите с тротинетки през последните две лета. Затова и софиянци са доволни въвеждането на ограничения.

"Против тротинетките съм и тяхното използване, тъй като вече имаше доста инциденти. В паркове направо хвърчат и децата не са защитени", сподели Габриела.

Всички с тротинетки ще могат да ги бутат на местата с ограничения. А Столичният общински съвет ще задължи операторите да ограничат скоростта в определените зони.

"Софтуерът ограничава къде може да се кара тротинетката, ограниченията се въвеждат - свети в червено и не може да вдигате повече от 5 км/ч", поясни председателят на СОС - Георги Георгиев.

Движението с електрическа тротинетка трябва да става по изградената велосипедна инфраструктура, а при липсата на такава - възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.

"Въвеждаме най-добрите практики, за да защитим парковете, пешеходните зони, градинките, за да могат децата да са в безопасна среда", допълни Георгиев.

В паркове, градини и пешеходни площади ще бъдат обособени от общината в едномесечен срок места, на които да бъдат паркирани тротинетките.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: БГНЕС