България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Анализатори: Ердоган действа умело на двата фронта, Русия играе силово, защото има козове

Украинската контраофанзива нямаше успеха, който се очакваше, казаха проф. Валерий Тодоров и Милен Керемедчиев

05.09.2023 | 08:42 Редактор: Вяра Димова

Турският президент Реджеп Ердоган се срещна с руския си колега Владимир Путин в опит да възроди "зърнената сделка". 

"Няма особени изненади. Беше ясно, че Русия няма да отстъпи на исканията си по отношение на зърнената сделка. Двустранните въпроси преобладаваха, което е плюс за Ердоган. Той запазва потенциал за посредническа мисия, очевидно другите посредници по конфликта нямат този потенциал от възможности", коментира журналистът проф. Валерий Тодоров в студиото на "България сутрин".

Исканията на Русия са ясни - Кремъл цели да се разблокират възможностите за разплащания, изтъкна журналистът и определи като интересен жеста към африканските страни.

Според бившия зам.-външен министър Милен Керемедчиев това, че има разговори е показателно, че Турция ще играе основна роля. 

"Турция ще бъде основен фактор за бъдещите мирни преговори. Двустранните отношения между двете страни са във възход. Очаква се стокообменът да достигне 100 млрд. долара, т.е. Русия ще използва Турция за свой финансов и икономически хъб. Турция и Сърбия са двете държави в Европа, които не наложиха визови ограничения на руски граждани", припомни бившият зам.-външен министър пред Bulgaria ON AIR.

Керемедчиев не вижда отстъпление от вече обявената руска позиция. "Русия играе силово, защото има козове. С удари успява да унищожи голяма част от пристанищната структурата на Украйна", подчерта гостът.

Надеждите на Ердоган не са били насочени главно към зърнената сделка, добави събеседникът му. 

"Беше ясно от консултациите на експертите, че там няма да има пробив. Той заложи на двустранните отношения в тази среща. Стокообменът е удвоен от миналата година. Подготвя се газов хъб, атомна електроцентрала. Това е меко заобикаляне на западните санкции", уточни проф. Тодоров.

След последното преизбиране на Ердоган за президент на Турция той играе умело на двата фронта, на мнение е бившият зам.-външен министър.

"За освобождаването на командирите на Азов беше много силен удар срещу имиджа на Русия. Не по-малък удар е и приемането на Финландия и Швеция. Турция успява да покаже, че е стабилен и предвидим член на НАТО, но и увеличава своите икономически взаимоотношения с Русия, балансира между двете страни. Турция играе дългосрочна роля", анализира още Керемедчиев. 

Зърнената сделка е част от диалога, в който Русия се опитва да налага отпушване на санкционния режим, а неотстъпчивостта на Украйна, която иска да се поддържа този режим, пречи на някои икономически интереси, обясни проф. Тодоров.

"Зърнената сделка има много посредници. Очевидно е, че украинската контраофанзива няма успеха, който се очакваше. Това означава, че продоволственият проблем, част от веригата взаимоотношения, ще продължи да буксува. Турция е прозорец. В късната есен в периода ноември - декември ще се стигне до преговори, които ще засегнат не само зърнената сделка, но и отношението към конфликта", прогнозира журналистът. Той добави, че в посредническата роля на Турция има противоречие.

Смяната на украинския министър на отбраната Олексей Резников дава знак, че борбата с корупцията ще продължи, настоя още проф. Тодоров. А събеседникът му посочи, че е от ключово значение до края на годината Украйна да покаже значим напредък в контраофанзивата.

Гледайте целия разговор във видеото.