Ердоган с важно изявление. Путин: Русия е отворена за разговори по сделката за зърно

Руският президент обяви пускането на първия блок на АЕЦ "Аккую" в Турция през 2024 г.

04.09.2023 | 15:05 Редактор: Искра Ангелова
Ердоган с важно изявление. Путин: Русия е отворена за разговори по сделката за зърно

Президентът на Русия Владимир Путин заяви пред турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, че Русия е "отворена" за разговори за възстановяване на сделката за зърно, която имаше за цел да осигури безопасно корабоплаване за товарните кораби в Черно море.

"Знам, че възнамерявате да повдигнете въпроса за сделката за зърно. Ние сме отворени за преговори по този въпрос", каза Путин в телевизионни коментари заедно с турския му колега, съобщиха турските медии.

От своя страна турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че след разговорите с Путин ще направи "много важно" изявление за зърното.

А първият блок на АЕЦ "Аккую" в Турция се планира да бъде пуснат още през следващата година, има перспективи за развитие на сътрудничеството между страните в тази област, обяви руският президент.

"Изграждането на АЕЦ "Аккую" продължава, сега Турция в пълния смисъл на думата стана член на международния клуб на ядрените държави след доставката на първата партида руско ядрено гориво за АЕЦ "Аккую". През следващата година, когато всичко върви по план, ще пуснем първия блок. Има интересни възможни варианти за продължаване на сътрудничеството ни", каза Путин, цитиран от руските държавни медии и БГНЕС.

Той добави, че сега в станцията работи голям квалифициран екип, "под 25 хил. души".

"Аккую" е първата атомна електроцентрала в процес на изграждане в Турция. Проектът се реализира въз основа на междуправителствено споразумение за сътрудничество, сключено с Руската федерация на 12 май 2010 г.

Централата ще се състои от четири енергоблока с реактори ВВЕР от поколение "3+" по руски дизайн. Мощността на всеки енергиен блок ще бъде 1200 MW. След като бъде пусната в експлоатация и достигне пълния си капацитет, централата ще произвежда около 35 милиарда киловатчаса годишно. Към настоящия момент проектът се финансира изцяло от руската страна. По думите на турския министър на енергетиката и природните ресурси на републиката Алпарслан Байрактар производството на електроенергия в първия енергоблок на централата ще започне на 29 октомври 2024 г., а останалите реактори ще бъдат пускани в експлоатация през интервал от една година.

Снимка: БГНЕС