Ердоган пристигна в Сочи, руски дронове паднаха на територията на Румъния

Анкара ще се опита да убеди Москва да се върне в зърнената сделка

04.09.2023 | 13:49 Редактор: Михаела Димитрова

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган се срещат в руския черноморски курортен град Сочи. Анкара ще се опита да убеди Москва да се върне в зърнената сделка. Заради нападенията с дронове, през юли Русия се оттегли от споразумението, което осигуряваше на Украйна коридори през Черно море за износ на зърно.

Президентският самолет на Ердоган кацна минути след 12 часа в Сочи. Главната тема на срещата е възобновяване на "зърнената сделка", от която Русия се отказа през юли тази година. 

Сделката позволяваше на Украйна да изнася зърно през Черно море въпреки войната. Споразумението за това беше постигнато през юли 2022 г. със съдействието на Ердоган и ООН. Малко преди да изтече срокът за подновяването му, Русия обяви, че спира участието си. 

Украйна заяви, че ще продължи с износа на зърно през Черно море, дори и без участието на Русия. През август успешно премина първият товарен кораб след приключването на сделката. При зачестилите атаки с дронове обаче коридорите са прекалено несигурни.

И тази нощ атаки с дронове предизвикаха значителни щети в град Измаил, където е едно от големите украински пристанища за износ на зърно по Дунав. Пострадали са складове, производствени сгради и друга инфраструктура, а отломки от дронове са подпалили няколко сгради.

Най-малко 17 дрона са свалени, но някои са поразили целите си. Руски дронове са паднали включително и на територията на Румъния. Повторното спирането на износа на зърно от Украйна, заплашва с продоволствена криза голяма част от Европа и света.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС