Русия с мощен удар срещу Украйна часове преди срещата Путин-Ердоган

Украинските военновъздушни сили призоваха жителите на Измаил да се скрият в бомбоубежищата

04.09.2023 | 08:10 Редактор: Михаела Кирилова
Русия с мощен удар срещу Украйна часове преди срещата Путин-Ердоган

Русия нанесе нощен въздушен удар срещу едно от основните украински пристанища за износ на зърно часове преди планираните разговори между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, съобщиха украински представители, цитирани от Ройтерс.

Украинските военновъздушни сили призоваха жителите на Измаил, едно от двете големи украински пристанища на Дунав в Одеска област, от които се изнася зърно, да се скрият в бомбоубежищата малко след полунощ днес. Някои украински медии съобщават, че в района са се чули взривове.

Путин и Ердоган трябва да се срещнат днес в руския черноморски курорт Сочи в момент, в който Анкара и ООН се опитват да съживят споразумението за износ на украински зърнени храни. Русия се оттегли от споразумението през юли, година след сключването му, като изтъкна като аргумент, че собственият ѝ износ на храни и торове е изправен пред пречки.

След напускането на споразумението Москва често нанася удари по украински пристанища на р. Дунав, която се превърна в основен път за износ на зърно от Украйна, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС