Резников: Украйна очаква "бум" в производството на дронове - летящи, плаващи, пълзящи

Страната е доста зависима от доставките на модерни западни оръжия

03.09.2023 | 20:46 Редактор: Искра Ангелова
Резников: Украйна очаква

Украйна възнамерява да увеличи производството на дронове още тази есен, каза украинският министър на отбраната Олексий Резников, тъй като страната провежда все по-чести атаки с безпилотни летателни апарати на руска територия, предаде Ройтерс.

През последните седмици зачестиха атаките на украински дронове на руска територия с десетки безпилотни самолети, които в някои дни нанасят едновременно удари на различни места в Русия и достигнаха чак до намиращия се на 600 километра от Украйна западен град Псков.

Киев е използвал както въздушни безпилотни самолети, за да атакува летища, така и водни дронове за атака на кораби и на Кримския мост.

"Мисля, че тази есен ще има "бум" в производството различни украински дронове: летящи, плаващи, пълзящи и др., и това ще продължи да расте в обем", каза министър Резников пред Укринформ, цитиран от БТА.

Резников обясни, че една от причините за ръста на производството е, че властите са ограничили различни разпоредби и законови изисквания: "Така че пренаписахме разпоредбите... и опростихме процесите. Вярвам, че успяхме в това и ни дадоха възможност за такъв стимул. Особено за производителите на дронове, които започнаха производство от гаражи."

Украйна е доста зависима от доставките на модерни западни оръжия, но Киев се ангажира да не ги използва срещу руска територия и за подобни атаки използва само оръжия, произведени в Украйна, предимно дронове.

Министерството на отбраната на Русия съобщи в петък, че е унищожило общо 281 украински дрона през изминалата седмица, включително 29 над западните региони на Русия, което показва мащаба на войната с дронове между Русия и Украйна.

Украйна атакува няколко летища дълбоко в Русия, центъра на Москва, военните бази в окупирания Крим, както и в райони близо до украинската граница.

Украинските официални лица обикновено казват малко или нищо за атаки срещу руски цели, но съобщават, че унищожават руска инфраструктура, жизненоважна за военните усилия на Москва.

Снимка: БГНЕС