Нов етап от войната - Украйна удря Русия с оръжия собствено производство

Високопоставени украински служители намекват за разработването на нова крилата ракета

03.09.2023 | 14:28 Редактор: Искра Ангелова
Нов етап от войната - Украйна удря Русия с оръжия собствено производство

Отбранителната индустрия на Украйна се развива с безпрецедентни темпове и това позволява на военните на Киев да нанасят удари далеч отвъд фронтовата линия, коментира американският телевизионен канал CNN, като подчертава, че страната разработва ударни дронове, безпилотни катери, а също така загатва и за производството на собствени ракети с голям обсег.

В материала се припомня за атаката с БпЛА от 29 август, под която едновременно попаднаха седем региона на Русия. Част от дроновете бяха прихванати, но много успяха да достигнат и поразят целите си. Под атака попадна руската военновъздушна база в Псков, на около 600 километра от украинската граница, в резултат на което бяха унищожиха два военнотранспортни самолета Ил-76, а други два бяха тежко повредени.

"Това беше най-драматичното доказателство за нов етап от войната: нарастващото желание на Украйна да пренесе войната на руска територия. Въздушни и морски дронове, мистериозни нови ракети и диверсионни екипи са част от инструментариума. Руските летища, противовъздушната отбрана и корабоплаването са сред целите. Украйна има много причини за разширяване на конфликта", отбелязва телевизията.

"Победата си е победа, където и когато и да се случи" - независимо дали става въпрос за нанасяне на щети на самолети в отдалечена руска авиобаза, прекъсване на търговската авиация и корабоплаването, оказването на натиск върху жителите на граничните райони на Русия, или удари по руската ПВО в Крим.

За украинците, подложени на безкрайни атаки с дронове и ракети, доказателствата за отмъщение (макар и в много по-малък мащаб) са добре дошъл тласък за морала.

"Войната се завръща на територията на Русия - в нейните символични центрове и военни бази и това е неизбежен, естествен и абсолютно справедлив процес", коментира президентът на Украйна Володимир Зеленски атаките срещу Русия, припомня "Фокус".

Атаките далеч от сегашната фронтова линия също са доказателство, че украинската способност да демонстрира своята сила се развива. Медията отбелязва, че тази проекция умишлено разчита на украински адаптации както по отношение на технологията, така и по отношение на тактиката. Зеленски и министърът на отбраната Алексей Резников многократно са уверявали западните партньори, че техните оръжия няма да бъдат използвани срещу цели в Русия. Това ще се разглежда от Москва като акт на агресия, който ще ги превърне в страна в конфликта.

Това повтори тази седмица и съветникът на президента на Украйна - ръководителят на президентската канцелария Михайло Подоляк. "Украйна стриктно спазва задълженията да не използва оръжията на своите партньори за нанасяне на удари по територията на Русия", увери той, цитиран от "Фокус".

Вместо това Украйна напредва в изграждането на оръжейна индустрия, която ще осигури всичко - от 155-милиметрови артилерийски снаряди до дронове с по-голям обсег, а сега, изглежда, и нова ракета с голям обсег.

Високопоставени украински служители намекват за разработването на нова крилата ракета. Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана, публикува видео на предполаемата ракета с пояснението: "Ракетната програма на президента на Украйна в действие. Тестовете успешни, използването ефективно".

По-късно той говори за тригодишна програма за развитие, "за да се преодолее разстоянието от хиляди километри, това е работа на големи екипи, мощна работа. Сега можем да кажем, че имаме резултат".

Самият Зеленски направи загадъчен намек, поздравявайки Министерството на стратегическата промишленост със съобщението: "Успешното използване на нашите далекобойни оръжия: поразена е цел на 700 километра!"

В центъра на тази проекция на сила е група украински дронове, както във въздуха, така и в морето. Най-новите модели имат по-дълъг обхват и по-голям полезен товар от предишните модели.

Украйна също инвестира сериозно в разработването на морски дронове. Последните разработени такива носят експлозивен товар до 400 килограма – достатъчно за унищожаването на голям кораб. В началото на август един такъв дрон удари руски танкер близо до Керченския пролив, като го спря, но не го потопи. Друг удари руски кораб в пристанището на Новосибирск.

Морските дронове, използвани срещу руски военноморски и търговски кораби в Черно море, повишават морала и затрудняват руските изчисления. Някои руски военни кораби в Черно море са оборудвани с картечници на палубите си, за да предотвратят оръжия, срещу които е трудно да се защитават.

Тези атаки принуждават Русия да отдели време за разработване на контрамерки: един скорошен пример е потопяването на шлепове близо до Керченския мост към Крим, за да се предотврати нов удар от морски дронове.

Снимка: БГНЕС