Военен говорител: Руснаците използват окупирани училища, за да изнудват родители

Някои от тези учебни заведения работят като интернати

02.09.2023 | 11:40 Редактор: Искра Ангелова
Военен говорител: Руснаците използват окупирани училища, за да изнудват родители

Руските нашественици използват училищата в окупираните територии като метод за натиск върху украинските граждани. Това каза говорителката на украинското оперативно командване "Юг" Наталия Хуменюк, съобщава Укринформ.

"Във временно окупираните територии врагът използва училищата като метод за оказване на натиск върху хората. Окупаторите изискват децата да посещават специални образователни институции. С други думи, те използват училищата като инструмент за изнудване на възрастните", каза Хуменюк.

Тя уточни, че ако родителите откажат да изпратят децата си в специално определени от окупаторите институции, им се оказва натиск, ограничава се достъпът им до определени услуги, включително в медицинската, социалната или хуманитарната сфера.

Някои от тези учебни заведения, определени от окупаторите, работят като интернати, отбеляза ръководителят на Единния координационен пресцентър, цитиран от БТА.

Както Укринформ съобщи по-рано, в редица населени места в окупираните територии гимназисти без руски паспорт не бяха допуснати до учебни занятия.

700 украински училища остават под руска окупация. Министерството на образованието няма данни за точния брой деца, останали във временно окупираните територии, тъй като много от тях са отведени в Русия, а някои са избягали и сега са в чужбина.

Снимка: БГНЕС