България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Икономист: Политическите назначения в ДКК няма да решат проблема с липсата на контрол

Нужно е тази корпорация да генерира такива доходи, че да се отразят на бюджетните числа, заяви доц. Пламен Иванов

29.08.2023 | 08:25 Редактор: Тодор Петров

Министърът на икономиката Богдан Богданов смени ръководството на Държавната консолидационна компания заради похарчени неправомерно милиони левове. Това показват данните от последните няколко години. 

"ДКК е държавна корпорация - вътре са 10 компании, 11-ата се явява самата ДКК. Обемите и сумите са реални. Проблемът не е в заплатите, а по-скоро каква е структурата на взимане на решенията. ДКК обявява обществени поръчки. Къде отиват тези обществени поръчки? Проблемът е в липсата на качествен контрол и ефективност на действията", заяви икономистът доц. Пламен Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Събеседникът посочи, че министърът на икономиката иска да разчита на свой екип, за да управлява тези огромни капитали и поръчките, които следват тези капитали. 

"Вътре има огромен брой администрация и голям брой хора, чиято ефективност е под въпрос. Нужно е тази корпорация да генерира такива доходи, че това да се отрази реално на бюджетните числа. В тези компании са генерирани огромни обороти, говорим за числа в милиарди. Те са директно вързани към бюджета. Но подмяната с политически лица не следва до качествени промени с дългосрочен ефект, за съжаление. Ефективността няма да се подобри, когато сменим един човек с друг", обясни доц. Иванов за "България сутрин".

По думите му всички дружества в министерствата работят по същия начин, а регулаторите са на същия принцип. В ДКК отново ще бъдат политически назначения, очаква икономистът. 

"Трябва да се проследи кой печели обществените поръчки. Тези компании работят без отчети. Функцията за контрол се явява на Сметната палата и Финансовата инспекция, но Финансовата инспекция е подчинена на министъра на икономиката и тя няма как да провери сама себе си. Говорим за абсолютна неефективност. Да поставим подходящите лица на високи заплати и каквото се получи", подчерта доц. Иванов.

Той отбеляза, че държавната администрация започва с пъти да надвишава частния сектор. Младото поколение пък започва да се обърква дали да работи за държавата или в частния сектор. 

"В момента да работиш в държавна структура, освен че ти дава сигурност, ти дава висока заплата, която частният сектор невинаги може да си позволи. Но в частния сектор тези заплати се измерват с резултати и какво си свършил", поясни доц. Пламен Иванов.  

Гледайте целия разговор във видеото.