Директорът на ДКК получавал 14 хил. лв. заплата. Той: Нормално е

"Аз управлявам дружество с милиард и 700 капитал, нормално е да получавам такава заплата", категоричен е той

28.08.2023 | 19:22 Редактор: Михаела Кирилова

Министърът на икономиката Богдан Богданов обяви, че държавата е похарчила близо 600 млн. лв. за ремонт на язовири, които така и не са завършени. Затова е отстранен и директорът на Държавната консолидационна компания. Заплатата на директора е била 14 хил. лв.

"Членовете на бордовете към момента, само под шапката на ДКК, 39 души, получават средномесечна заплата между 3500 и 4300 лв.", заяви Богданов.

Затова ще бъдат намалени наполовина от септември. Отстраненият директор на Държавната консолидационна компания Венцислав Димитров заяви пред Новините ON AIR, че заплатите са такива, каквито законът предвижда.

"Аз управлявам дружество с 1,7 млрд. капитал. Нормално е да получавам такава заплата, още повече, че това е посочено в закона и подзаконовия нормативен акт, това не може да бъде решение на министър", коментира Димитров.

Вече са подадени всички необходими документи за освобождаване на сегашния състав на борда на ДКК, въпреки че той е назначен след конкурс.

"Всеки един може да претендира оставащите 4 години и няколко месеца възнаграждения за този период, което означава приблизително около 1 млн. лв. за ДКК. Не казвам, че този сценарий задължително ще се развие, но е напълно възможно", допълни Венцислав Димитров.

В следващите 6 месеца председател на борда ще бъде Елена Болтаджиева, а Иван Зангочев ще бъде изпълнителен директор на ДКК. Имена, които не са съгласувани по правилата на коалиционното споразумение между ПП-ДБ и ГЕРБ.

Вижте повече в репортажа.


2
7 rate up comment rate down comment 1
Озирис
преди 7 месеца
Безочие и НАГЛОСТ!!! Само в България е така. Сигнализирай за неуместен коментар
1
12 rate up comment rate down comment 0
Хари Селдън
преди 7 месеца
А бе,обяснете най после на обикновения българин какво работят в тази ДКК ?? Сигнализирай за неуместен коментар