България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Социолози: Радев подготвя нов проект, влиянието на Божков няма да бъде значимо

Предизборната кампания тече от месеци, тонът ще се изостри, заявиха Елена Дариева и Добромир Живков

28.08.2023 | 09:28 Редактор: Вяра Димова

Бизнесменът Васил Божков се върна в България. Появиха се въпроси защо точно сега и ще се отрази ли това на политическата ситуация у нас. На този фон се появиха искри в управляващата коалиция и задочни обвинения. 

"Затишието беше кратко, но това е очаквано. Тази година имахме избори през април, динамиката беше очаквано висока. Хоризонтът, който дават местните избори през есента, не предполагаше спокойно политическо лято. Феноменът българските политици да разговарят през медиите не е новина. С наближаването на местните избори тонът ще се изостри", коментира социологът Елена Дариева в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ най-ефективно е говоренето при конфронтация с опонента. Според социолога Добромир Живков линия на напрежение винаги ще има.

"Видяхме пореден епизод, включително и от страна на г-н Борисов. От гледна точка на ГЕРБ това е нормално. Това е линия на напрежение, която непрекъснато ще съществува, докато съществува този кабинет. В него има заложен тежък антагонизъм. Другата линия на напрежение е парламентарното мнозинство срещу президента. Там ще се изострят нещата и през следващите месеци", заяви Живков. 

Президентът упорито отказва да напусне ролята на значим фактор в политиката, смята Дариева.

"Не само изказването от вчера. Значимо беше неговото изявление от Шипка. Тогава той отправи сериозни критики. Неговата заявка е, че има амбиция да се изявява като говорител на патриотично доминираните българи. Той говори на опозицията не само в парламента. Ставаме свидетели на някакви заявки за бъдещ политически проект, който той никога не е криел. Сега Конституцията силно го ограничава. Основното разделение между правителство и президент е голямото разделение между либералното и консервативното", коментира тя и допълни, че темата за националния празник е удобна за подобно противостоене.

Пред Bulgaria ON AIR събеседникът ѝ напомни, че службите са една от сферите от държавното управление, в която през годините са наслоени сериозни проблеми.

"Това е линия, в която президентът защитава статуквото, натрупано през годините. Очевидно близо стоят тезите, които президентът публично споделя, с интересите на путинска Русия. На Шипка президентът използва думата "доносничество". Той ясно се позиционира политически. Това води до разделение на обществото по отношение на оценката за неговата работа", обясни Живков.

Гостите изразиха мнение и по темата за връщането на Васил Божков в България. "С оглед на местните избори, влиянието на Васил Божков няма да бъде толкова значимо политически", уточни Дариева.

Живков прогнозира сътресения в политическата система, но уточни, че ще има изпитания и за правораздавателната ни система. "Ще бъде изпитание за новия главен прокурор", каза той.

Социолозите посочиха, че кампанията за местните избори вече тече, а до две седмици трябва да станат ясни и всички номинации.

"Каквито и да са резултатите от местните избори, не трябва да изключваме следваща вълна на криза на взаимоотношенията на ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България". Това зависи и от кампанията в големите градове. Ще имаме големи битки, които няма да минат без пропагандното противопоставяне на ново срещу старо", настоя Живков.

Дариева е на мнение, че кампанията тече интензивно още от месец юли. "На първоначалния етап, и заради новата конфронтация, в изследванията по места регистрираме сближаване по индикатор втора партия между електоратите на партньорите в управлението "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ. Електоратите на тези политически формации сближават позициите си. Ожесточението ще нараства", каза социологът.

Гледайте целия разговор в следващото видео: