България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Убийствата, корупцията и чадърите над престъпниците ни правят нестабилен партньор на ЕС и НАТО?

Всички криминални случаи влияят на влизането на страната ни в Шенген, коментираха Тихомир Стойчев и Милен Керемедчиев

17.08.2023 | 09:06 Редактор: Вяра Димова

След новината за убийството на Алексей Петров стана ясно, че по време на стрелбата той е бил с трима души охрана. 

"Последното нападение не е единствено срещу Алексей Петров. Той влезе в полезрението на службите в момента, в който излезе от отряда на баретите и започва да се занимава с частен бизнес. Много от проверяваните материали сочеха, че тече процес на раздържавяване на сектор "Сигурност" с излизането на тези хора навън. Профилът им е интересен. Той е човек, занимавал се с бойни спортове. По-късно и в отряда на баретите", коментира бившият началник на ЦСБОП Тихомир Стойчев в студиото на "България сутрин".

Според него в ръцете на подобни хора е бил концентриран силов ресурс, включително финансов. "Те можеха да упражняват корупционен натиск върху различни прослойки в обществото, което даде възможност да създадат контакти от най-ниско до най-високо ниво", каза Стойчев.

"Множеството атаки срещу Алексей Петров говорят, че той е бил непрекъснато в полезрението и мишена на някои хора", на мнение е бившият шеф на ЦСБОП.

Пред Bulgaria ON AIR бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев изтъкна, че корупцията е основен фактор пред България за влизането в Шенген и Еврозоната.

"Като страна членка в ЕС даваме погрешни сигнали на нашите европейски партньори. Никакъв пробив в борбата с корупцията, има видими чадъри в криминални структури. Всичко това не ни връщат обратно в нормалността", коментира Керемедчиев.

"Реанимацията на Атанас Атанасов е вид насилие срещу българското общество в политиката, с неговото връщане нарастват амбициите и възможностите на Алексей Петров", посочи още Стойчев.

"Нямаме криминологичен прочит на проблема. Защо отделяме корупцията от организираната престъпност?", попита бившият началник на Централната служба за борба с организираната престъпност.

Керемедчиев припомни, че България фигурира в западните медии не само с убийството на Алексей Петров, но и с имената на тримата българи, уличени в шпионаж във Великобритания.

"Не слизаме от негативните коментари. Нашите политически изказвания относно войната в Украйна, постоянното лутане за референдум за еврото, това, което правим с Шенген, опитите за убийства - всичко това прави България нестабилен и ненадежден партньор на ЕС и НАТО", категоричен е бившият зам.-външен министър. 

Убийството на Алексей Петров вероятно ще остане неразкрито, анализира Стойчев.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Пево
преди 8 месеца
Да, като ,Радо Ланеца..Сега той коли и беси.Държавен Човек. Сигнализирай за неуместен коментар