Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Стоят ли политически интереси зад убийството на бизнесмена Алексей Петров?

Политолозите Юлий Павлов и Георги Киряков заявиха, че очакват по-ниска избирателна активност на местните избори

16.08.2023 | 21:26 Редактор: Вяра Димова

Убийството на Алексей Петров - беше ли предизвестено или службите отново се оказаха неподготвени?

"Основният въпрос, който си зададох, е кой има полза от това убийство. По реакциите днес на рупорите на кремълската пропаганда е ясно кой би извлякъл такава полза. Иска се една дестабилизация на страната, в която правителството да бъде обвинено в неспособност да контролира определени процеси и да управлява страната, така че хората да се чувстват спокойни. Целта - в един момент това правителство да клекне - или да се съгласи на определени компромиси или да падне, за да може да се върне управление, удобно за някои политически играчи", каза политологът Георги Киряков в студиото на "Денят ON AIR".

Реакциите на политиците не будят учудване у събеседника му политологът Юлий Павлов, който изтъкна, че повече от 20 години се опитват да убият Алексей Петров. "Дали едни и същи хора 20 години се опитват да го убият, дали различни хора в различни моменти - не мога да кажа. Той е от типа хора, за които застрахователната компания би поискала много висока застрахователна сума", коментира политологът.  

Според Киряков всяка връзка с други случаи на този етап би била спекулативна. "Това управление не е удобно за определени политически сили и международни играчи. Това управление не се харесва на Кремъл", той пред Bulgaria ON AIR.

Събеседникът му е на мнение, че няма политическа връзка. "Идват местни избори, всеки се опитва да използва ситуацията. Комуникирам с нашите координатори в провинцията. Отвсякъде ми казват, че има незаинтересованост и отвращение, не им се гласува", стана ясно от думите на Павлов.

Гостите коментираха реакциите след убийството на Алексей Петров. "В политиката е казано отдавна - няма вечни приятелства, има вечни интереси. Сега е дошло времето да има интереси. Времето е несигурно заради международната ситуация, заради войната на Русия с Украйна", настоя Киряков.

"Живеем в несигурни времена в икономически план. Що се отнася до сигурността в криминален аспект - един път не е статистика", заключи Павлов.

Гледайте целия разговор във видеото.