Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Цветан Цветанов: Връщат се мутренските времена. ГЕРБ ще изгуби ключови градове на изборите

МВР е овладяно от други, нечисти интереси и не очаквайте да има резултатност, коментира бившият вътрешен министър

15.08.2023 | 20:42 Редактор: Юлиан Христов

ГЕРБ ще загубят някои от ключовите градове в страната на предстоящите местни избори, включително и столицата. Това прогнозира бившият министър на вътрешните работи и председател на партията "Републиканци за България" Цветан Цветанов в предаването "Денят ON AIR".

"ГЕРБ ще изгубят София", категоричен е Цветанов, като посочи, че вероятните кандидати на партията за поста са настоящият председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев и председателят на парламента Росен Желязков.

"Аз съм убеден, че София няма да бъде спечелена от ГЕРБ, поради модела и тази непрозрачност от последните няколко години", обясни Цветанов. Според него Варна и Пловдив са "ключовите градове", в които трябва да се търси промяна.

"Всички са изключително омерзени и огорчени, че Иван Портних, не е кметът на Варна. Там има други фигури, които имат икономически интереси", каза още Цветанов и посочи, че информацията е почерпена от медии. По думите му Варна е дадена "на концесия на Дидо Дънката".

Битката в Пловдив ще е интересна, прогнозира още Цветанов. Според него там партията няма изявени лидери, тъй като Бойко Борисов е снел доверието от бившия и настоящия кметове на града.

"ГЕРБ няма да има кмет във Видин, Русе, Благоевград, Перник. В Пазарджик ще има интересна интрига, в Разград – също", посочи Цветан Цветанов.

Като бивш министър на вътрешните работи той коментира и смяната на началници на ОДМВР в страната. Според него е учудващо защо началникът на полицията в Стара Загора не е сред сменените и намекна за негова връзка с притежател на заведения, в едно от които е работил и насилникът на Дебора.

"МВР е овладяно от други, нечисти интереси и не очаквайте да има резултатност", допълни той. Пред Bulgaria ON AIR той каза, че по отношение на престъпността страната ни се връща на нивата от 1990-те години и 2008 година, когато е имало бум на отвличания.

"МВР в момента и през последните 5-6 години няма резултатност, която да има значимост на международната сцена", каза още екс вътрешният министър. Според него в последните години МВР се е превърнало в част от политическата стратегия, "която прилагат политическите формации" и ведомството се е превърнало в "орган, който подпомага икономически и политически интересни на местно и регионално ниво".

Цветанов даде пример със Сливен, където преди няколко дни е имало запалено заведение, като се предполага, че това е направено от конкурентен бизнес.

"Не се ли връщаме към мутренските времена?", попита той.

Според него ключови разследвания като потъването на 2 млрд. в "Турски поток", злоупотреби в Държавната консолидационна компания и източването на средства чрез ин хаус поръчките, нямат развитие и това води до недоверие на гражданите в институциите.

Гледайте целия разговор във видеото.

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа