Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политолози: Правителството прави политически назначения, сглобката е все по-стабилна

Доц. Мария Пиргова смята, че битката за местния вот е предрешена, докато доц. Милен Любенов е на противоположното мнение

11.08.2023 | 20:48 Редактор: Тодор Петров

Смениха няколко началници на областни дирекции на полицията. Това се случва в някои от най-големите градове в страната. Вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че няма чистка.

"Виждаме едно към едно изпълняване на стратегията, която ПП очерта в записа. Вътрешният министър обяснява, че това не са политически чисти. Виждаме как корупцията затихна, такъв проблем в България няма, нито има маса нелегитимни институции. Залети сме от фалшива политика и дневен ред, който е много далеч от обществото", коментира политологът и преподавател в СУ доц. Мария Пиргова в "Денят ON AIR".

По думите ѝ управляващата сглобка изглежда като стабилна коалиция. А при решението да се направи такава коалиция се е взело решение и кои браншове към коя партия ще бъдат пришити. 

"ДПС неслучайно бута напред Делян Пеевски с участие в политиката и дразни всички, които смятат, че той не трябва да стои на първия ред. Там порциите са разпределени и цари спокойствие по този повод. Домашното насилие затри всички проблеми в държавата, няма друго. Акад. Денков е несъстоятелен и формален министър-председател", настоя доц. Пиргова.

"Не съм сигурен доколко ПП и ДБ имат нещо общо с тези промени, защото така и не изясниха кой министър от коя квота е. Чуваме, че вътрешният министър е от квотата на ГЕРБ. Факт е, че двама души от висшето ръководство на МВР станаха министри, сега са депутати от ГЕРБ. Вероятно тук можем да видим почерка на ГЕРБ. Че се прави преди местните избори, може да се направи предположение, че има нещо общо с местния вот. Години наред МВР участваше дейно в изборния процес, осигурявайки чадър върху контролиран вот и търговия с гласове", каза на свой ред политологът и преподавател в СУ доц. Милен Любенов пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че доста трудно е стартира това управление, но с всеки изминал ден нещата навлизат в своя нормален ритъм на работа. 

"В някои от регулаторите се стигна до съгласие и бяха разпределени на партиен принцип. ДБ дори в Конституцията иска да направи такава поправка. Твърдяха, че регулаторите трябва да бъдат независими. Виждаме от назначенията, че тези органи се политизират. Виждаме стари практики в партиите, които имаха претенции, че ще правят промяна", изтъкна доц. Любенов.

Доц. Мария Пиргова е на мнение, че местната власт ще затвърди сглобката, тъй като и там "нещата са разпределени". 

"В София бъдещият кмет Васил Терзиев е сигурен. Вероятно е получил потвърждение от ГЕРБ, че София е на ПП, а Пловдив ще остане на ГЕРБ. Бойко Борисов се интересува от собственото си избелване, те го избелиха вече. Запазва си кметовете по места, партията му ще бъде първа на евентуални следващи избори. ПП ще се утвърдят в столицата. Парламентът единствено освобождава време на Асен Василев, който да разиграва схемите. ДПС на ниско ниво са много силни и влиятелни", обясни тя.

Доц. Любенов не споделя мнението, че местните избори в столицата са предрешени и смята, че при балотаж в София нещата изглеждат непредвидими. 

"Росен Желязков би бил силна кандидатура на ГЕРБ, има опит в Столичната община. Има може би повече от 15 години опит. Васил Терзиев е рискова кандидатура. На много места ПП и ДБ ще се явят с отделни кандидатури. Перспективата пред тази коалиция е до европейските избори, където те ще се явят поотделно", коментира политологът.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа


3
1 rate up comment rate down comment 0
Адриан
преди 8 месеца
Кучетата са захапали яко кокала и не го пускат Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 8 месеца
Те за кво ли стават изобщо? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Ева
преди 8 месеца
ПП-ДБ изобщо не стават за ръководители, ама изобщооооо Сигнализирай за неуместен коментар