България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ректорът на УНСС: Много сериозен мотив и добре организирано убийство на Алексей Петров

Проф. Димитър Димитров се познава с бизнесмена от 20 години

17.08.2023 | 08:33 Редактор: Михаела Кирилова

Показното убийство посред бял ден на Алексей Петров поставя много въпроси. Освен бизнесмен и политик, Петров беше преподавател в УНСС и експерт по корпоративна сигурност и антитероризъм.

"С него се познаваме сигурно от 20 години - когато той беше докторант в УНСС, а след това и преподавател. Знаете за проблемите със съдебната власт и делото "Октопод". След това той прекъсна малко контактите и разви академична кариера в Пловдивския университет. Студентите са го харесвали винаги. Книгата му "Активна корпоративна сигурност: Теория и практика" беше един от по-интересните материали, свързани с корпоративната сигурност, който той също прилагаше и в бизнеса си", каза ректорът на УНСС и експерт по национална сигурност проф. Димитър Димитров в студиото на "България сутрин".

Гостът сподели, че с Алексей Петров са говорили лично преди 2 години и каза, че не е сигурен дали се е притеснявал за живота си. Димитров разбира за убийството от Facebook и първоначално мисли, че това е шега. Според него покушението е било добре организирано, след като бившата барета успя да оцелее при другите опити за убийство. 

"Никой не се разхожда с пушка в гората и очевидно това е организирано. Поръчителите смятат, че няма да бъдат заловени и това е големият проблем. Когато има страх от залавяне, няма да се случват такива неща. Понякога извършителите са много изобретателни, но архивите показват, че има много неразкрити убийства, което говори за системен проблем. Да, трябват реформи и в МВР, и в правосъдната ни система, но те не трябва да бъдат безкрайни", заяви ректорът на УНСС в ефира на Bulgaria ON AIR.

Проф. Димитър Димитров не смята, че се връщаме в мутренските времена и силно се надява извършителите да бъдат открити и осъдени. Той отрече спекулацията, че убиецът на Алексей Петров е пуснатият преди няколко месеца украинец и заяви, че има много начини, чрез които да се провери тази информация.

"Алексей Петров се занимаваше с много неща - икономика, политика, връзка със силовите структури. Явно мотивът е бил много сериозен, след като е организирано това покушение. Възможно е да има сътресения в сферата на застраховането, но не мисля, че ще са сериозни. Все пак не е лесно да създадеш такива компании и да ги управляваш", каза още ректорът на УНСС.

В края на разговора той заяви, че убийството няма връзка с Шенген и че тези неща се случват и в други държави. Събеседникът отбеляза, че България трябва да изпълни поредица от изисквания преди да бъде приета в Шенген.

Гледайте целия разговор във видеото.