България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Допускаме редица грешки в планината и не се застраховаме, хеликоптерите са крайно необходими

Трябва да подходим отговорно към маршрута, който искаме да преминем, заяви Емил Нешев

17.08.2023 | 07:44 Редактор: Тодор Петров

От Планинската спасителна служба (ПСС) предупреждават за лоши условия за туризъм в планините. Директорът на ПСС Емил Нешев заяви в студиото на "България сутрин", че най-важно е да посещаваме планината с уважение, да не подценяваме условията и да не надценяваме собствените си възможности. 

"Не спазваме ли нормалните принципи в планинарството, много е вероятно да се стигне до инцидент. Царува становище в повечето планинари: На мен няма да ми се случи инцидент, ние сме много опитни и много знаем. Рискуваме много, подхождайки по такъв начин", подчерта Нешев.

Според него в Европа не може да си позволим да тръгнем в планината без планинска застраховка, но в България често "забравяме" да си направим такава. По думите му това е начин на мислене, а една стандартна такава застраховка е около 30 лева за година. 

"На първо място трябва да подходим отговорно към маршрута, който искаме да преминем. Да се запознаем предварително с него, през какви места минава. Трябва да си вземем достатъчно количество вода, дехидратирането на организма може да доведе до невъзможност да продължим по маршрута. Много важно е да подберем правилната група, с която излизаме в планината - да бъде равностойна, за да става придвижването по един и същи начин. Да съобщим на близки откъде ще минем и кога се очаква да се върнем. Да не тръгваме с неподходящи обувки или без дреха за вятър и дъжд", обясни Нешев пред Bulgaria ON AIR.

Tой не е убеден в необходимостта от обезопасителни въжета в участък от Кончето, тъй като те "създават изкуствена сигурност в хората, които отиват нагоре, а това крие големи опасности".

Планинските спасители основно се натъкват на травматизъм на долните крайници на туристите. Сблъскват се и с хора в напреднала възраст, които не могат да продължат по определения маршрут.

Стигат до място, на което казват: Аз повече крачка не мога да направя, помощ! Предстои транспорт часове наред. Препоръчваме на всички да ходят по маркираните маршрути и да не ходят сами. При нужда - да се свържат с ПСС чрез телефон 112.

"Бус имаме, но финансиране за него - не. Горива, консумативи... Разполагаме с техника за зимата, през лятото разчитаме на много стари автомобили с висока проходимост. Финансовото положение на службата не позволява друга техника. Липсата на хеликоптер е много чувствителна за нас. Единственото, с което разполага България, са хеликоптерите на военните. Но това е доста бавен процес, изисква много време да се задейства цялата машина", каза още Нешев.

Шефът на ПСС вярва, че медицинските хеликоптери, които се очаква да доставят у нас, ще бъдат на помощ и в планината.

"ПСС се състои от над 530 доброволни спасители, до този момент няма сигнал, на който да не сме се отзовали. Благодаря на всички тези доброволци, които полагат изключителни усилия, въпреки липсата на закон, който да регламентира доброволчеството. Доброволец означава, че си имат професии", изтъкна Нешев.

Гледайте целия разговор във видеото.