Планински спасители и хеликоптер съхраниха живота на белгиец под връх Полежан

Изпадналият в беда човек е бил със счупен крак

08.08.2023 | 13:36 Редактор: Тодор Петров

Белгийски турист беше спасен с хеликоптер в Пирин. Пострадалият се е намирал в труден и стръмен терен на 300 метра под връх Полежан. Спасителите стигнали до него за близо два часа. След получаването на сигнала за пострадал човек със счупен крак, от Планинската спасителна служба в Банско правят незабавна преценка на възможностите за осъществяването на акцията по спасяването му. 

"Понеже теренът не е лесен, даже бих казал, че е по-скоро е труден и отдалечен, веднага се задвижи процедурата за уведомяване на военните и търсене на помощ от тях", каза Иван Ангелинин от ПСС Банско. 

Докато пристигне хеликоптерът, планинските спасители успяват да достигнат до пострадалия и да му окажат първа помощ. 

"Тежка травма на левия крак, като то на място е много трудно да се установи точно какво е, но по принцип, когато имаме травма на долен крайник, се предполага, че може да има и тежък кръвоизлив. Което налага бързо действие, за да се предотвратят опасностите за живота на пострадалия", посочи Иван Ангелинин от ПСС Банско. 

След пристигането на хеликоптера се оказва, че машината няма как да кацне в близост до пострадалия. Така се налага планинските спасители да пренесат туриста на 800 метра разстояние, за да стигнат до въздушния екип. И въпреки че това отнема два часа, хеликоптерът спестява рискова и много дълга наземна акция. 

Наистина се вижда, че хеликоптер за планинско спасяване е изключително нужен, защото това е нещо, което ще спомогне за спасяването на човешките животи, коментират планинските спасители.

Това е трети случай на тежка акция в Пирин в последните дни. Спасителите предупреждават, че времето във високите части е много динамично и туристите трябва да са подготвени както за много слънце и горещини, така и за ниски температури с дъждове.

Вижте повече в репортажа.