Да спасиш премръзнал човек с множество фрактури: Говорят спасителите след 15-часовата акция

70-годишният турист бил в безпомощно състояние

07.08.2023 | 13:56 Редактор: Юлиан Христов

15-часова акция проведе Планинската спасителна служба. Отрядите от Сандански и Благоевград успяха да свалят от връх Синаница в Пирин тежко пострадал след падане 70-годишен турист. Той е с много фрактури, бил е свален на носилка.

Сигналът за пострадалия турист е получен в късния следобед. Спасителите от Сандански тръгват веднага с тежка екипировка.

"Оттам около 3 часа с тежка екипировка достигнахме пострадалия, обработихме го, дадохме му възможност да се подкрепи малко и да се затопли", каза спасителят от Сандански Кристиян Урумов.

"Мъжът беше с множество фрактури, с охлузни рани от самото падане, беше премръзнал, тъй като беше стоял над 6 часа, чакайки ни. Вече ставаше късно, времето се разваляше, така че наистина беше в безпомощно състояние и с невъзможност да излезе от тази ситуация сам", допълни колегата му Ивайло Денишев.

Спасителите успяват да сложат пострадалия на носилка и започва тежка акция по свалянето на мъжа от планината.

"Преминаване на скални терени с каменопад и много опасности, както за пострадалия, така и за спасителите", разказа Кристиян Урумов.

Около 3:00 часа през нощта спасителите и пострадалият достигат до хижа Синаница. Там парамедиците от отряда обработват тежките наранявания.

"Направихме един бърз медицински център, на масата, в столовата, обработи се вече пострадалия, защото на терен беше много трудно да се обработва", допълни Урумов.

"Твърде висока самоувереност и неправилна преценка. Паднал е, опитвайки да слезе по наистина неподходящ за ходене маршрут – отвес, така наречен", посочи спасителят Ивайло Денишев.

А тази сутрин отново спасителите от Сандански получиха сигнал за помощ. Жена, която се е почувствала преуморена, ги е повикала, за да я придружат на слизане от хижа Синаница.

Вижте повече в репортажа.