България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Климатичните промени ни депресират, семейства отказват да имат деца

"Жегата води до по-високи нива на адреналин, рисково поведение и агресия", каза психологът Елица Станева-Бритън

15.08.2023 | 08:06 Редактор: Искра Ангелова

Все повече специалисти говорят за климатична тревожност, скръб и депресия и последиците им на социално ниво. Докато последствията върху физическото здраве са очевидни и добре документирани, често психичното състояние на човек и връзката му с климата биват загърбени и стигматизирани. 

"За съжаление, въпреки че се обръща повече внимание на физическия аспект, връзката между климатичните промени и психичното здраве е неизменна. Все повече учени се опитват да я документират, за да представят фактите. Тази връзка може да се изрази в различни нива - скръб, тревожност, страх, често забелязваме и вина в най-младите, които се вглъбяват, че те са виновни за климатичните промени", каза психологът Елица Станева-Бритън в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ децата между 10 и 19 години са най-уязвими.

"Трябва да се забелязват най-малките знаци, за да се стигне до превенция, а не когато е късно. Като знаци могат да бъдат промени в поведението, самооценката, тъгата. Родителите трябва да изслушват децата си и да се помогне. Някои хора не говорят за това, а пък други, които вече са в краен стадий, издават, че се нуждаят от помощ. Всеки трябва да обръща внимание на човека до себе си, защото ние сме затворени в нашия комфортен балон", допълни Станева-Бритън в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя поясни, че тези състояния могат да се появят и при малки деца.

"Работата с тях е доста по-специфична, там трябва да се подхожда много деликатно. А тревожността може да се окаже влияние и на социално ниво - доста служители се чувстват непродуктивни, особено в държави, в които сушата и екстремните явления са проблем. Там тази връзка е видима. Във Великобритания много семейства казват, че не искат да създават деца, защото се притесняват от бъдещето", коментира още психологът.

Според госта училището и родителите трябва да помогнат на най-малките за връзката им с природата: "Ние сме отговорни за обществото, в което живеем, дори да нямаме семейство."

Елица Станева-Бритън коментира и зачестилите случаи на насилие у нас: "Случаите на агресия винаги са били реалност, бруталната страна става по-жестока. Жегата води до по-високи нива на адреналин, рисково поведение и агресия. Стресът също. Финансовият момент не може да се игнорира."

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.