България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Маги Малеева със стряскащи данни за климата, общественици настояват за позиция от БАН

Вече имаме над градус на глобалната температура, каза Николай Петков

27.07.2023 | 09:41 Редактор: Искра Ангелова

В отворено писмо общественици настояват за официална позиция на БАН и НИМХ за климатичните промени и човешката роля в тях.

"През последните 200 години преобладаващите причини за повишената средната глобална температура, както и за останалите последващи промени във валежи и т.н. се дължат най-вече на човешката дейност. Вече имаме над градус на глобалната температура, като затоплянето продължава. До края на века ще имаме от 1,5 градуса до 2-3-4 градуса", каза климатологът Николай Петков в студиото на "България сутрин".

По думите на тенис легендата и един от основателите на гражданската инициатива "Горичка" - Магдалена Малеева, един от последните доклади е доста притеснителен.

"IPCC е невероятна организация, там участват хиляди учени, това е едно от най-големите научни усилия да се съберат данни за някакъв феномен. Така че този научен консенсус дали хората причиняват нещо - това не е тема. И имайки предвид всички рекорди и какво се случва - в Италия - 48 градуса, в Америка има 50, в Китай - 42 градуса, а в Канада имаме изгоряла площ с големината на България, имаме торнадо в Милано, имаме наводнения в Испания едновременно със сушата - в българските медии излязоха няколко човека, които казаха, че няма какво да се направи, което не е вярно", допълни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Самата Малеева прави и множество презентации на тема "Климат".

"Българските делегации трябва да участват повече в конференциите по климатичните промени. Не искаме да налагаме цензура от научната общност. Въпреки че в последните години има доста категоричност за човешкото въздействие върху климатичните промени", поясни Петков.

Малеева припомни, че пожарите не са нещо ново и винаги ги е имало: "Отново всякакви данни показват, че проявите на екстремно време са нараснали с 30% в последните 30 години. Това го има като данни и в НИМХ. За България проявите също се увеличават. Тук трябва да направим и връзката със здравето."

Петков подчерта, че когато въглеродните емисии се разтварят в океана, променят химията му.

"През последните 200 години се наблюдава повишение на средните температури. Но дори и тази гореща вълна не е толкова забележителна с това, че имаме всеки ден 40 градуса, а понякога и повече. По-скоро високите нощни температури и продължителността", добави климатологът.

Магдалена Малеева категорично заяви, че моментално трябва да се спре обезлесяването и трябва да се запазят съществуващите екосистеми.

"Трябва максимално бързо да преминем към възобновяеми източници на енергия. За България има много неща, които могат да се направят, трябва да се направят тези "зелени острови", защото е доказано едно дърво колко много охлажда. Позитивното е, че когато написахме това писмо, започнаха да ни се обаждат", сподели още тя.

Гледайте целия разговор във видеото.


2
0 rate up comment rate down comment 0
popa ot razgrad
преди 8 месеца
1
2 rate up comment rate down comment 1
Климатолог
преди 8 месеца
Абе Маги да си гледа тениса. Сигнализирай за неуместен коментар