Учени от НАСА: Рекордните горещини ще продължат заради парниковите газове

Има 80% шанс 2023 г. да бъде най-топлата в историята

21.07.2023 | 10:16 Редактор: Тодор Петров
Учени от НАСА: Рекордните горещини ще продължат заради парниковите газове

Юли 2023 вероятно ще бъде най-горещият месец от "стотици, ако не и хиляди години", заяви Гавин Шмид от Института за космически изследвания на НАСА. 

"Виждаме безпрецедентни промени навсякъде по света. Горещите вълни, които наблюдаваме в САЩ, Европа, Китай и чупенето на рекорди навсякъде, не са изненада", допълва климатологът.

Юни 2023 вече беше най-горещият юни в записаната история. Очаква се юли да се превърне в месеца с най-високи температури изобщо. 

"От науката знаем, че човешката дейност, основно емисиите на парникови газове, причиняват затоплянето, което наблюдаваме на нашата планета", заяви на същия брифинг Кейт Калвин, старши съветничка по въпросите на климата в НАСА. През последните четири десетилетия се отчита последователно покачване на температурите, заявиха още от НАСА, пише DW

"От месеци насам наблюдаваме рекордни температури на морската повърхност, дори извън тропиците. Предполагаме, че това ще продължи, а причината, поради която смятаме, че това ще продължи, е продължаващото изпускане на парникови газове в атмосферата", каза още Шмид.

Той определи като "50 на 50" шанса 2023 г. да бъде най-горещата година в историята и да бъде надмината от 2024 г., която ще бъде още по-топла заради настъпващия топъл климатичен феномен Ел Ниньо. Други учени прогнозираха, че има 80% шанс 2023 г. да бъде най-топлата в историята.

Снимка: БГНЕС